Bu yazımızda Yalova’da 1969 yılından beri hizmette olan ve genel merkezi İstanbul’da olan İlim Yayma Cemiyetinden bahsetmek istiyorum. İlim Yayma Cemiyeti (İYC), kurulduğu 11 Ekim 1951 tarihinden itibaren milli ve manevi değerler Işığında hizmetler veren, hiçbir cemaat ve tarikata bağlı olmayan, müstakil çalışan bir hayır kurumudur.                                                                                                                                                          

Celalettin Ökten ve 68 arkadaşı tarafından 11 Ekim 1951 yılında İstanbul'da kuruldu. Cemiyetin ilk icraatı 17 Ekim 1951'de Vefa Lisesi'nin karşısında Türkiye'nin ilk imam hatip okulu olan İstanbul İmam-Hatip Okulu'nu açmak oldu.                                                                                                                                                                               

10 Şubat 1952 tarih ve 4/169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu yararına faaliyet gösteren hayır derneklerinden sayıldı. İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye'nin ilk sivil toplum kuruluşlarından biridir.                        

11 Ekim 1951'de Türkiye'nin kalkınmasına, milli, ahlaki, dini, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan, geliştiren, vatanını ve milletini seven bir toplumun yetişmesine katkı sağlayacak eğitim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurulduğu ve bu amaçlar doğrultusunda hizmetlerini kesintisiz olarak sürdüren bir hayır kurumudur. I75 ten çok şubesi, 185 civarında da yurt hizmeti vardır.                                        

27 Mayıs 1960 İhtilâli sonrasında faaliyetlerini güvene almak için vakıflaşmaya yöneldi. Bu sebeple 1973'te İlim Yayma Vakfı kuruldu. Daha sonra cemiyet tüm mal varlığını İlim Yayma Vakfı'na devretti. Vakıf kuruluş senedi gereği görevde olan İstanbul Valisi, İBB Başkanı ve İstanbul Müftüsünün görevleri süresince vakfın doğal üyeleridir.                                                                                                                                                                                  

İYC, yüz binlerce öğrenciye barınma hizmeti ve karşılıksız burs verdiği, bu öğrencilerin kişisel, sosyal ve akademik gelişimleri için şubeler, yurtlar ve eğitim merkezlerinde zengin içerikli eğitim, kültür, sanat ve spor faaliyetleri yürütülür.                                                                                                                                                              

Bu cemiyetin faaliyetlerinde Yalovalı emekli paşa merhum Mehmet Mehdi Sungur’un hizmetleri de büyüktür. 1924 yılında doğan ve 22 Nisan 2018 Pazar günü Rahmeti Rahman’a kavuştu. 94 yıllık ömrünün 40 yılını hayır ve vakıf hizmetlerine bilfiil adayan, askeri görevinde iken de bu hizmetlerinin ayak izlerini bulabileceğimiz Mehdi Sungur Paşa, bir an olsun yerinde durmayıp devamlı ilim ve irfan yolunda uğraşlarla ömrünü bereketlendirmiştir.                                                                                                                                                      

Osmanlı-Rus harbinden sonra o da Türkiye’ye sığınan Dağıstanlılarla gelir, Güney köye yerleşir. Balkan Harpleri ve Birinci Dünya Savaşına katılır. İlk ve Orta okulu Yalova’da, Liseyi Bursa Işıklar Askeri Harp Okulundan 1947 yılında, 900 kişi içerisinde 5. olarak mezun olur. Askerlikte hem üstleriyle, hem astlarıyla çok başarılı geçinmiş ve başarılı hizmetler yürütmüştür. Askeri hayatını 1977 Tuğgeneral olarak bitirir. Görev sürecinde makam aracına hiçbir zaman aile efradından kimseyi özel işleri için bindirmemiştir.                            

1977 yılında emekli olduğunda, ilim ve irfan yolunda vakıf hizmetlerinde bulunarak sayısız vakıf ve dernek faaliyetlerine katılmıştır. En uzun süre İlim Yayma Cemiyetinde hizmet eden Paşamız, Vakfımızın 1998 yılındaki genel kurulunda Kurucular arasına seçilmiş, 2000 yılından başlayarak 2013 yılına değin mütevellide eğitim işleri ile ilgilenmiştir.                                                                                                                                            

Hizmet ettiği STK’lar; Bereket Vakfı, Kafkas Eğitim Kültür Vakfı, Taksim Cami Kültür Sanat Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Yeşilay, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İlim Yayma Vakfı, İslami Araştırmalar Vakfı gibi birçok vakıfta hizmetler etmiştir.                                                                                                         

Merhumun 2013 yılında yayınlanan ‘İlim ve İrfanın Işığında İnsanı Yücelten Değerler isimli kitabı bulunmaktadır.                                                                                                                                                                       

Eşi, Dağıstan halkının tasavvuf büyüğü Şeyh Şerafeddin Efendinin kızıdır. Beş çocuğu vardır. Makamı Cennet olsun.                                                                                                                                                                                        

M. Mehdi Sungur paşamızın hayır ve iyilik yolundaki bu hizmetler Yalova halkına örnek teşkil edecek nitelikte ve örnek alınması gereken bir durumdur. Asker kökenli üst düzey subaylardan bu manada çok fazla insan da bulamayız. Devlet erkanıyla olan olumlu ilişkilerinde de bir çok müşkilatın çözüm odağı olan paşamıza Müslümanlar olarak, Yalovalılar olarak, İlim Yayma Cemiyeti olarak vefa ve teşekkür borcumuz vardır.           

Biz Yalova İlim Yayma Cemiyeti olarak Yalova’da açtığımız üniversite öğrencilerine hizmet edecek olan Yüksek Öğrenim Yurdumuzun adını, Genel Merkezimizle istişare neticesinde “Yalova M. Mehdi Sungur Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu” olarak belirleyerek, bir nebze de olsa adını yaşatmak, vefa ve teşekkürümüzü bildirmek istedik. Kendisinin ilme verdiği değerle de örtüşen bu kararımız ailesi ve çevresi tarafından da memnuniyetle karşılanması bizi de ayrıca mutlu etmiştir.                                                                                            

Sekiz yıl gibi uzun bir zamanda inşa edilen bu yurdumuza Yalova halkımızın sahip çıkması, verilecek kültürel, ilmi, dini eğitimlere destek olunması beklentimizdir. Bu yurdun inşa ve açılışında emeği geçen tüm hayır perverlerden ve özellikle de İlim Yayma Genel Merkez yöneticilerimizden Allah razı olsun. Hepsine çok müteşekkiriz.