2020 yılında yalnızca 1.906 dekarda yapılan ayçiçeği üretimi, verilen destek ve teşviklerle birlikte 2025 itibarıyla 7.200 dekara ulaşarak yaklaşık dört kat artış gösterdi.
Yerli ve Milli Tohum Kullanımı Artıyor
Tohum dağıtım töreninde konuşan Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, üretimde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli tohum kullanımının yaygınlaştırıldığını ifade etti. Bu yıl dağıtılan tohumların 640 dekarlık kısmının yerli ve milli tohumlardan oluştuğunu belirten Yaman, “2020’de tamamen ithal tohum kullanılıyordu. Bugün geldiğimiz noktada üreticimiz artık kendi tohumunu toprağa bırakıyor” dedi.
Yaman ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere yönelik desteklerin sürdüğünü belirterek, bu yıl sağlanacak toplam desteğin 2 milyon lirayı aşacağını vurguladı. Ülke genelinde yaşanan zirai don olaylarına da değinen Yaman, TARSİM sigortasının önemine dikkat çekerek çiftçilere sigorta yaptırmaları çağrısında bulundu.
“Üretim Geliri, Ranttan Öncelikli”
Törene katılan Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı açıklamada, üretimi teşvik eden projelere kararlılıkla destek verdiklerini ifade etti. Tarımın, Yalova için stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Soygüzel, “Arazilerden rant değil, üretim geliri elde edilmesini istiyoruz. Vatandaşımız arazisinin imara açılmasını beklemek yerine, toprakla üretimle kazansın” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birçok projeyi birlikte hayata geçirdiklerini belirten Soygüzel, ayçiçeği üretiminin yaklaşık 3,5–4 kat arttığını vurguladı. Üretimdeki artışın yalnızca ayçiçeğiyle sınırlı kalmadığını belirten Soygüzel, “Buğdayda da, örtü altında da verim artıyor. Bu başarı bir ekip işidir. En büyük takdiri ise toprağını işleyen üreticilerimiz hak ediyor” diye konuştu.
Tohumlar Çiftçilere Teslim Edildi
Programın sonunda projeden faydalanan çiftçilere yağlık ayçiçeği tohumları teslim edildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, üretimin artırılmasına yönelik destek ve projelerin yıl boyunca devam edeceğini bildirdi.