Aslında temel sorulardan birisi budur, akıllı şehirlerden bahsedip durduğumuz bu günlerde bizim güzel Yalova’mız da akıllı şehir olur mu? Cevabı aslında hepimizin bulması gerek. Ancak Yalova’nın da akıllı şehirler arasında girmemesi için hiçbir sebep yok aslında. Yapılması gereken inanmak ve başlamak. Yalova gibi küçük bir şehir akıllı şehir uygulamaları için biçilmiş kaftan bir şehirdir.
Akıllı şehirler; “Paydaşlar arası iş birliği ile hayata geçirilen, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanan, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gerekçelendirilen ve gelecekteki problem ve ihtiyaçları öngörerek hayata değer katan çözümler üreten daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler” şeklinde tanımlanıyor. Doğru bir yol haritası, uygun bir strateji planı ve kararlı yöneticiler ile liyakat sahibi kişilerin yönetiminde Yalova’mız gerçekten akıllı bir şehir olabilir.
Akıllı Şehir aslında çok kompleks bir kavram olup yapısal olarak her bir şehir kendi açısından özel olarak ele alınmalı ve değerlendirilmelidir. Farklı Akıllı Şehir tanımları olduğu gibi Akıllı Şehir kavramının yapısına ilişkin olarak standart, olgunluk değerlendirme modeli ve mimari çalışmalarında farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Ancak temelde bir şehrin akıllı şehir konseptine sahip olabilmesi için Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul edilen temel bileşen yer almaktadır.
Akıllı Çevre; insanoğlunun yaşadığı çevre için en zararlı yaratık olduğu artık kanıksanmış bir durum. Yani yaşadığımız çevre ile dost olmadan, yaşadığımız çevreye saygı duyup kaynakları akıllıca kullanmadan akıllı şehir olabilmek imkânsız. Akıllı şehir olma yolunda ilerlemek için; Bilgi ve İletişim Teknolojileri desteği ile atık, hava, su, toprak, iklim değişikliği ile mücadele yönetimi ile şehrin tabiat varlıklarının korunarak çevre ve doğanın sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi ve çevre yönetiminin yeşil şehir planlamasının dikkate alınarak yapılması zorunluluktur.
Akıllı Ekonomi; bir şehrin mikro ve makro boyutuyla ekonomik girdi, çıktı ve faaliyetlerinin akıllı endüstriler çerçevesinde ele alınmasıdır. Her alanda giderek artan tüketim faktörleri karşısında mevcut kaynakları verimli kullanma ve artan tüketim için önlemler geliştirmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Rekabet gücü, marka değeri ve paylaşım ekonomisi öne çıkan kavramlardır.
Akıllı Yönetişim; analiz, planlama, uygulama ve politika yapımı gibi kamu yönetimi süreçlerinde şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirlik prensipleriyle klasik kamu yönetimi yöntemlerinden farklı olarak daha hızlı, daha doğru ve etkin karar vermeyi sağlayan bir yönetişimi ifade etmektedir.
Akıllı Ulaşım; BİT destekli ve entegre ulaşım sistemleridir. Bir veya birden fazla ulaşım şeklinin kullanıldığı tramvay, otobüs, tren, metro, araba, deniz ve hava ulaşımını, bisiklet ve yayaları kapsayan sürdürülebilir, güvenli ve birbirine bağlı ulaşım sistemlerini kapsamaktadır.
Akıllı Yaşam; Teknoloji destekli barınma, sağlıklı-güvenli-kültür ve sanatla iç içe yaşam stillerinin oluşturulduğu insanların mutlu ve huzurlu yaşadığı bir yaşam şeklini desteklemek için yapılacak olan tüm yatırımları kapsar. Hayatın ve şehrin merkezinde zaten var olma insanları ol şehirde mutlu biçimde yaşamalarını sağlamak amacı ön plandadır.
Akıllı Toplum; Bilgi ve İletişim Teknolojileri destekli çalışma ortamları, e-becerilere sahip çalışan ve vatandaşlar, yenilikçiliği arttıran katılımcı toplum uygulamaları ve halkın yönetime direkt katılımını amaçlayan ve şehir için verilecek kararlarda etkili bir toplum yapısı oluşturmak, kültürüne ve geçmişine bağlı geleceği miras gören toplum yapısına destek vermek vazgeçilmez bir temeldir.
Görüldüğü üzere akıllı şehir YALOVA olmak kolay değil ancak imkânsız da değil, şimdi kolları sıvayıp bir yerden başlamak gerek, şunu da bilmemiz gerekir ki biz istesek de istemesek de gelecek geliyor ve akıllı şehirler tüm dünyada gelecek.
Geleceği satın alabilecek tek şey, bugündür.
Samuel Johnson