Kütüphaneler Haftası kutlu olsun!

Mart ayını son haftası ülkemizde Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor.

1964 yılından beri kutlanan haftada, kütüphanelerin sevilmesi ve daha çok kullanılması amacıyla etkinlikler düzenleniyor. Bu sene 28 Mart ile başlayan hafta Kütüphaneler Haftası olarak pek çok etkinliği barındırıyor. Kitaplar ağaç...

Kütüphaneler ormanlarımızdır.

Mis gibi kitap kokusu...

Hiçbir şeye benzemeyen sıra dışı ve çekici bir kokudur. Kiitapseverin özel tutukusudur kitap koklamak. Hiç kitap okumayan birisi için bile bu koku vazgeçilmezdir.

Kitap kokusunun özel bir anlamı var ve aslında gerçekte de bir adı var:

 Bibliosmia, Kitap kokusunu sevmemizin nedeni ise sayfa bileşenlerindeki doğal kokuymuş. Selüloz kokusu ve diğer maddeler bizi mutlu ediyormuş.

Yazılı kâğıdının neden güzel koktuğunu, o kâğıdı koklamış olmanın neden zevk verdiğini ancak ve bir kitapsever anlayabilir. Ama bunun bir bağımlılık olduğunu da kabul etmek gerekiyor.

Kitap en iyi arkadaş!

Neyi sorsam söylersin kitap.

Ne anlatsam ne söylesem senin için kitap!

Bilmiyorum?

Geceleri uyumazsın...

Ne mekan ne zaman dinlersin.

Sen çok özgürsün değil mi?

Sen özgürlüğümüzsün kitap!

Nesillerden nesillere...

Su, hava ve toprak gibi...

Sen anasın, babasın, çocuksun, yârsın, sevdasın, özlemsin...

Sen her şeysin kitap...

Kitap okumak hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı da gözlemlenmiştir. Kitap okumanın zihinsel ve psikolojik kapasite artışı başta olmak üzere pek çok faydası vardır. Okuduğunuz her kitap size yeni fikirleri keşfetmek ve öğrenmek için sonsuz fırsatlar sunar. Okuduğunuzda bilgi ve bilgi edinirsiniz ve daha birçok faydaya da sahip olursunuz.

 Oku!

Düzenli kitap okuma alışkanlığı olmayan sayısız insandan biriyseniz, çok şey kaçırıyor olabilirsiniz.Bilgi hayattaki en önemli şeylerin başında gelir. Ve hiç şüphe yok ki okudukça beyninize sürekli bilgi yükler ve yeni şeyler öğrenirsiniz. Edineceğiniz her yeni bilgi hayatta daha fazla avantaj sağlamanıza imkan verir.

Açık sözlü olmak ve iyi konuşmak her meslekte çok yardımcı olur ve üst düzey kişilerle özgüvenle konuşabileceğinizi bilmek, özgüveniniz için çok büyük bir destek olabilir. İyi okunan, iyi konuşulan ve çeşitli konularda bilgili olanlar, daha küçük kelime dağarcığına sahip ve edebiyat farkındalığı eksikliği olan kişilere göre daha hızlı (ve daha sık) terfi alma eğiliminde olduklarından, kariyerinize bile yardımcı olabilir. Bilimsel buluşlar ve küresel olaylar. Kitap okumak odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirir.

İnternet çılgınlığı dünyamızda, her gün birden fazla görevi yerine getirirken dikkatler aynı anda milyonlarca farklı yöne çekiliyor.

5 dakikalık tek bir aralıkta, ortalama bir kişi zamanını bir görev üzerinde çalışmak, e-postaları kontrol etmek, birkaç kişiyle sohbet etmek (gchat, skype vb. aracılığıyla), twitter'a göz kulak olmak, akıllı telefonunu izlemek ve iş arkadaşları ile etkileşim. Bu tip benzeri davranışlar, stres seviyelerinin yükselmesine neden olur ve üretkenliğimizi düşürür.

Bir kitap okuduğunuzda, tüm dikkatiniz hikayeye odaklanır. Dünyanın geri kalanı öylece kaybolur ve kendinizi kitaptaki her ince ayrıntıya kaptırabilirsiniz.

Çay ya da bir fincan kahve...

Köşenize çekilin!

Okumaya başlayın...

Eminim hayatınıza renk, neşe ve enerji gelecek...

Oku!