26. Türk boyları kültür şöleni tamamladık. 17-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında festivalimizi gerçekleştirdik. YAFEM Yalova Folklor Eğitim Merkezi Derneğimiz 35 yıl önce kuruldu. Bu yıl 35. kuruluş faaliyet yılımızı kutluyoruz. YAFEM Derneği 26 yıldır Türk boyları kültür şöleni yapıyor.

Türk boyları kültür şöleni deyince, sadece folklor gösterilerinden oluşan bir şölenden bahsetmiyoruz. Türk Boyları Kültür Şöleni çerçevesinde 26 yıldır halk dansları etkinliklerinin dışında birçok kültürel, sosyal ve sanatsal faaliyetlerde yapılmaktadır.

Bu faaliyetler çerçevesinde Türkçe sohbetler yapıldı geçmişte, Türk dünyası şairler buluşmaları yapıldı. Türk dünyası gazeteciler Buluşmaları ve Türk dünyası yazarlar Buluşmaları yapıldı.

Yani Türk dünyası çerçevesinde, Türk dünyasını birleştirecek, Türk dünyasını kaynaştıracak, Türk dünyasındaki sesleri bir araya getirecek çok farklı faaliyetler ortaya konulmaya çalışıldı.

Geçen yıl Türk dünyası gazeteciler buluşması ve onun akabinde aynı gündem çerçevesinde Türk dünyası sivil toplum kuruluşları toplum kuruluşları buluşması ve Türk dünyası siyasetçiler buluşması gerçekleştirilmişti. Bu faaliyetler, Türk dünyasında ciddi bir değer bulmuştu.

26. Türk Boyları Kültür Şölen çerçevesinde yine bu yıl ilk defa yapılmak üzere Türk Dünyası Forum etkinliği Forum Türk adıyla gerçekleştirdi.

Türkistan’dan başlayarak Türkmenli, Balkan ve Tüm Dünya coğrafyasından Türk ve akraba Topluluklarından davet edilmiş olan; siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından misafirler Dilde Fikirde İşte Birlik ana fikri altında Türk dünyasında güncel problemleri ve gelecek ile ilgili konuları tartıştılar, konuştular.

Forumun İlk oturumunda “Balkan Coğrafyasında Türk ve Akraba Toplulukları ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ortak Proje ve iş birliğinin geliştirilmesi” hususu değerlendirilmiştir.

Oturum Başkanlığı Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı tarafından yapılmıştır. Bu oturumdaki katılımcılar, Bashir Ahmad Tayanch - Afganistan  Eski Sosyal İşler Ve Çalışma Bakanı, Enver Hüseyin - Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Çalışma Ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı, Cabir Doko - Kuzey Makedonya Cumhuriyeti  Siyasi Sistem Ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakan Yardımcısı, Savastin Mihail - Gagauzya Milletvekili katılımı le gerçekleşti.

İkinci oturumunda ise “Türk Dünyasında Türk ve Akraba topluluklarının olduğu yerel yönetimlerde dil birliği, fikir ve iş birliğinin geliştirilmesi” konusu üzerinde durulmuştur.

Oturumun başkanlığı Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk tarafından yapılmıştır. Bu oturumdaki katılımcılar Viktor Peyrigoli – Gagauzya Vulkaneşi Belediye Başkanı, Ferit İdrizi – Kosova Vushtri Belediye Başkanı, Stefan Krastev – Bulgaristan Pernik Belediye Başkanı, Levent Buş  Prizren Belediye Meclis Başkanı tarafından özetle “yerel yönetimler ve  çalışmaları” hakkında bilgi verilerek ortak çalışmalar ve işbirlikleri üzerinde durulmuştur.

Üçüncü oturumunda ise “Türk Dünyasında Türk ve Akraba topluluklarının Türkiye ile ortak siyasal fikir ve işbirliğinin geliştirilmesi” konusu üzerinde durulmuştur. Oturumun başkanlığı Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel tarafından yapılmıştır. Bu oturumdaki katılımcılar; Kutluhan Yayçılı – Türkmeneli Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi, Elvin Hasan - Kuzey Makedonya Cumhuriyeti  Bakanlık Müsteşarı, Negiat Salihi – Tatar Demokratik Birliği Romanya Temsilciler Meclisi Eski Üyesi, Erdem Karakoç - Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı katılımı ile gerçekleşti.

Dördüncü oturumunda ise “Türk Dünyasında Türk ve Akraba toplulukları arasında Dilde fikirde işte birlik nasıl oluşur” sorusunun cevapları tartışılmıştır. Oturumun başkanlığı Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Tatar tarafından yapılmıştır. Bu oturumdaki katılımcılar;  Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Cemal Zehir katılım sağladılar.

Forumun 2. gününde ise birinci oturumda , Oturumun başkanlığı Gazeteci Köşe yazarı, Türk Dünyası Forum Başkanı Sn. Fikret Kır tarafından yapılmıştır. Bu oturumdaki katılımcılar; Mahzuna Kamolova - Özbekistan 24 TV Kanalı Muhabiri , Sevinç Hankızı Süleymanova – Azerbaycan Gazeteci , Ceyhun Aşirov - Gazeteci Araştırmacı Yazar Rusya ve Kafkasya Muhabiri, Nazgul Kenzhetay - Kazak Gazeteci, Editör ve Kazakistan'ın İlk Kadın Savaş Muhabiri, Mustafa Kemal Yılmaz – Türkmeneli Irak Türkmen Gazeteci  Oturumda “ Türk ve Akraba topluluklarının sorunlarının ortak gündem birliği içinde tek ses olarak medyada gündem oluşturulması” konusu işlenmiştir.

İkinci oturumda ise ‘’Türk Dünyasında Dilde Fikirde İşte birlik çerçevesinde Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı’’ yapılmıştır. Oturumun başkanlığı  Sosyal Bilimci Özlem Özdemir tarafından yapılmıştır. Elyar Türker - Güney Azerbaycan Milli Hareketi Ülkü Ocakları Genel Başkanı, Prof. Dr. Sultan Mahmud Kaşgarlı - Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı, Dr. Servet Avşar – Gazeteci Yazar, Zebiniso Kamalova, Özbek Akademisyenin katılımı ile gerçekleştirildi.

Katılımcılar ve izleyiciler tarafından oldukça beğeni toplayan oturumlar sonunda bir sonuç bildirgesi de yayınlandı. Gelecek yıl daha kapsamlı ve daha detaylı bir Tür Forum Yapılması da kararlarsan biriydi.

‘’Kurulduğu günden bu yana Türk dünyası adına ciddi faaliyetler yürüten YAFEM hedeflerini daha da büyüterek gün geçtikçe iyi işler yapmakta olduğunu da kanıtlamış oldu. Daha en başında beri Türk dünyasının başkenti olmak gibi ciddi bir iddia ile yola çıkılmıştı. Yapılan tüm faaliyetler de Türk dünyasına köprü ve Türk dünyasına açılan pencere olma yolunda çok büyük kazanımlar elde edilmiştir. Bu başarılar ve kazınlar tüm Yalova halkına aittir. YAFEM’in yaptığı tüm bu faaliyetler, Yalova haklı ile beraber yapılmaktadır. Ayrıca Yalova da ki tüm kurumlar, kuruluşlar ve iş dünyası da ciddi biçimde desteklemektedir. Artık bundan sonra bize düşen bu çıtayı daha da yükseltmek ve büyük hedeflerimize ulaşmak için çokça çalışmak olacaktır.

Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse bugünden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalanabilir.

Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir. İste o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim dostumuzun idaresinde; dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır.

Milletler buna nasıl hazırlanır?

Manevi köprüleri sağlam tutarak.

Dil bir köprüdür...

İnanç bir köprüdür...

Tarih bir köprüdür...

Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz. Onların bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekir.’’

Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1933, Çankaya Köşkü.