Şimdi önümüz seçimler Yalova be istiyor. Yalova’da yaşayanlar ne bekliyorlar diye sormak zamanı. Yalova ile ilgili sorunlar belli ve gözüken köy kılavuz istemiyor. Hepimiz yakıdan biliyor, yaşıyoruz. Yalova’da ne sorunlar var hepimizin sorunu. Madalyonun öbür yüzüne bakarsak ortaya çıkan sonuç ise herkes kendi açısında görüyor sorunları ve herkese göre sorunlar farklı veya öncelikler farklı. O sebeple ‘Yalova için ne yapalım ne yapmalı’ sorusuna herkes farklı bir cevap verecektir.

Şehirlerimizi işin devam ettiği, ancak gerçek anlamda hayatın kaybolduğu yerler yapma tehlikesiyle karşı karşıyayız demiş Hubert Humphrey.

Şehir, medeniyetin doğduğu, geliştiği, bütün insanlığı yararlandırmak için genişleyip yayıldığı, aynı zamanda şekillendiği, somutlaştığı yer değil midir?

Şehirlerde insanlar gibidir, sürekli yaşayan, gelişen ve değişen yapıları vardır. Nasıl ki insanların temel ihtiyaçları ve gereklilikleri varsa, şehirlerin de aynı şekilde ihtiyaçları ve gereklilikleri vardır.

‘Yalova için ne yapalım’ diye karar vermeden önce, ‘ne yapsak şehir için iyi ve güzel olur. Ne yapsak bu şehir mutlu insanlar şehri olur’ sorusunun cevabını bulmak lazım. Bunun için de doğru biçimde, bilimsel olarak araştırıp, değerlenmek gereklidir.

‘Peki ne yapalım’ sorusunun cevabını bulmak için ne yapılabilir, ya da dünyada şehirleri yönetenler bu sorunun cevabını bulmak için ne yapıyorlar. İnsanlık, şehirler kurmaya başladıktan bu yana, birlikte yaşarken ortaya çıkan zorlukları ve istekleri anlamak ve doğru olanı yapabilmek adına çok çeşitli yöntemler kullanmışlardır. Ancak modern çağda, medeni, yaşanabilir şehirlerde ya da dünyanın en mutlu ilk 10 şehirleri sıralamasına giren şehirlerde, ‘yönetim nasıl yapılıyor’ diye araştırırsanız karşınıza hiç de zor olmayan yöntemler çıkacaktır.

Mutlu şehirlerde sık sık çok katılımlı toplantılar, forumlar, kongreler yapılıyor. Şehirde yaşayan tüm kesimlerin; istekleri, önerileri, hayalleri ve şikayetleri alınıp değerlendiriliyor. Gerçekten de güzel bir yöntem en azından dinlemek, değer vermek ve saygı duyduğunu göstermek adına yapılan en önemli katılım yöntemlerinden biri.

Yalova’da en son böyle çalışmalar ne zaman yapıldı bir düşünmek lazım. Bence Yalova’da birden çok kez, toplantı, kongre, forum vb. yapılmalıdır. Şehrin tüm paydaşlarının katılacağı hem şehrin bugünü hem de şehrin geleceğinin konuşulabileceği, her kesimden herkesin fikir ve projelerini ortaya koyabileceği kapsamlı çalışmalar olmalıdır. Üstelik bu bir seferlik göstermelik olarak da yapılmamalı, bir gelenek haline getirilerek yılda bir iki kez yapılmalıdır.

Yalova gibi hem nüfus hem de yüzölçümü olarak küçük şehirlerde yaşayanlardan birincil veri elde etmenin en önemli yöntemlerinden biri yüz yüze görüşmeler yapmaktır. Yine diğer bir yöntem ise sürekli bir biçimde anketler yaparak vatandaşların şehir hakkındaki, istek, görüş ve şikayetlerini alarak en doğru biçimde geri dönüş ve yatırım yönlendirmesi yapmaktır. Yalova’nın geleceği için belediye, üniversite iş birliği ve STK’lar iş birliği ile daha güzel işler yapılabilir.

Mutlu, mesut yaşayan şehirlerde kolektif akıl oluşturulması önemlidir. En azından çok önemli kararlar ve yatırımlar kolektif akla uygun olması amacı ile kolektif akıl yolu kullanılır.

Aslında Yalova gibi küçük şehirleri mutlu yaşam şehirleri haline getirmek cidden çok zor değildir. Ancak ben yapıyorum, mutluyum, yandaşım rant kazanıyor mutlu, gerisinden bana ne anlayışı ile yönetilen şehirlerde mutlu insan olması kesinlikle mümkün değildir.

Zor olduğundan cesaret edemiyor değiliz, tersine cesaret edemediğimiz için zordur.

Seneca