Küçük bir çocukla konuşmanın en zevkli yanı hiç düşünmeden akıllarına gelen her şeyi olduğu gibi anlatmalarıdır.

Her ne kadar masum olsalar da çocuklar bir noktada yalanı keşfedebiliyor. Farklı nedenlerle yalan söyleyebiliyorlar. Ebeveyn olarak böyle bir durumda nasıl tepki vermeniz gerektiği ve çocuğunuzun hangi sebeplerle yalan söyleyebileceğini anlamanız gerekiyor.

Ancak son derece masum olduklarını ve yalandan bir haber olmaları gerektiğini düşünsek de aslında çok akıllılar ve hiç beklemediğiniz konularda bile yalan söyleyebilirler.

Ne yazık ki bu böyle...

Bazısı, kardeşine nasıl vurduğuna dair yalan söyleyebilirken, bir başka çocuk ödevleri hakkında yalan söyleyebiliyor.

Her ne kadar masum olsalar da çocuklar bir noktada yalanı keşfedebiliyor ve farklı nedenlerle yalan söyleyebiliyorlar. Ebeveyn olarak böyle bir durumda nasıl tepki vermeniz gerektiği ve çocuğunuzun hangi sebeplerle yalan söyleyebileceğini anlamanız için sizi aşağıya alalım.

Kendine güveni olmayan çocuklar, kendilerini daha etkileyici, özel ya da yetenekli göstermek, özgüvenlerini şişirmek ve başkalarının gözünde iyi görünmek için gösterişli yalanlar söyleyebilirler.

Yalanın da çeşitleri var tabii. Burada bakılması gereken, çocuğun ne tür yalanları hangi şartlar altında söylediğidir. Üç farklı seviyesi bulunan yalanın, eğer bu işe yaramazsa, ebeveynlerin çocuklarını ciddi bir şekilde uyararak bu konuda daha şeffaf olmaları öneriliyor.

Eğer çocuk yine hikayelerden birini anlatıyorsa, ebeveyn kibarca 'Neden tekrar deneyip bana gerçekte ne olduğunu anlatmıyorsun?' diyerek çocuğu tekrar denemeye teşvik edebilir. Hangi seviyesi hangi anlama geliyor gelin birlikte bakalım.

Dili kullanım şekliniz aslında çok önemli. Çocuğunuzun ödevini kopya çekerek yaptığını fark ettiniz diyelim. 'Ödevini hiç yardım almadan çabucak bitirdiğini fark ettim. Şaşırdım doğrusu.' gibi cümlelerle size doğruyu söylemesine teşvik edebilir ve sonrasında kopya çekmenin ona hiçbir yararı olmadığını söyleyerek ödevi tekrar yapmayı teklif edebilirsiniz.

Burada çocuğa verilen mesaj, ebeveynlerine dürüst olabileceği ve ailesinin ona her zaman zorlandığında destek olacağıdır.

En büyük iyileştirme ise büyüklerin adaletli olduklarını küçüklere hissettirmesidir

Bu konuyu neden tekrar paylaşıyorum. Bir eğitimci olarak çocuklarda çok sık rastlıyoruz yalana. Çocuğun daha ilk yalanlarında; 'yalan söylüyorsun' demek yerine yanlış konuşuyorsun demek de fayda var.

Lütfen korkutucu olmayınız  Şiddet mutlaka dokunarak olmuyor biliyorsunuz. Baskıcı zorlayıcı her davranış çocuğu yalana iter.

Onları dinlemeden, emin olmadan yalancı yapmayınız.

Ama yalan söylediklerinde de görmemezlikten gelmeyiz.

Umutluyuz gençlikten...

Hiçte gereksiz iltifat etmeyen, yalakalık yapmayan, çok mert bir nesil geliyor.

Gençler size güveniyoruz!