Japonya’da mühendisler, duvarların iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirip tüm binanın aynı esnada hareket etmesinin sağlıyor. Bu esneklik payı binanın yıkılmasını ya da kırılmasını engellemek için yapılıyor. Ülkedeki çok büyük binalar gökdelenler dahi bu sistemle ayakta kalıyor.

Japonya'daki binaların özellikleri nelerdir?                                                                                                              

Batı ülkelerinin aksine binaların temelinde beton iskelet yerine demir iskelet kullanılıyor. Beton sütunlar yerine çapraz damperler kullanılır. Demir kirişler ile desteklenir. Japonya'da depreme en dayanıklı binalarda “kauçuk izolatör mesnet” denilen ve devasa davullara benzeyen deprem yalıtım malzemeleri kullanılıyor.

Hangi evler depreme dayanıklıdır?                                                                                                                          

Çelik yapı sistemleri, depreme oldukça dayanıklıdır. Çelik konstrüksiyon evler, ortalama olarak 80 yıl süresince güvenle kullanılabilmektedir. Depreme dayanıklı çelik evler, betonarme binalar gibi bakım gerektirmemektedir.

25 yıllık bina depreme dayanır mı?                                                                                                                         

Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.

Birbirine bitişik binalar depremde tehlikeli mi?                                                                                               

Türkiye'nin birçok yerinde sıklıkla karşılaşılan bitişik nizamlı binalar, sanıldığının aksine deprem sırasında birbirini desteklemiyor; aksine sarsıntı sırasında iki bina birbirine vurarak daha büyük bir hasara neden oluyor.

Depremde hangi binalar yıkılmaz?                                                                                                                          

Ancak şu da bir gerçek; bir yapının bölgesel ve parsel bazındaki zemin etütleri doğru yapılmışsa, projeleri yönetmeliklere ve standartlara uygunsa, inşaatı projelerine, yönetmelik ve şartnamelere uygun yapılmışsa o yapı depremde yıkılmaz.

Bir ev 100 yıl dayanır mı?                                                                                                                                           

Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır. Yani yapıldığı dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilip inşa edilen ve doğru denetlenen her yapı sağlamdır.

Betonun ömrü nedir?                                                                                                                                                       

Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek”

Deprem gören bina yorulur mu?                                                                                                                              

Zaman içerisinde de tekrarlayan depremler, 10-15 yıl içerisinde depremlerin tekrarlanması binanın ömrünü de kısaltıyor. Yaşanan her büyük depremden sonra özellikle bir ve ikinci derecede deprem kuşağında yer alan binaların gözle görülmese bile daha ince hasarları olabiliyor.

Bina yaşı en fazla kaç olmalı?                                                                                                                                                 

Binanın ömrünü bitirmesinin başlıca dış etkeni ise korozyondur. Fakat ortalama değerlere bakılarak Türkiye'de yapılan bir binanın 60 ila 70 yıl arasındandır. Tabi bu durum sadece ortalama değerleri yansıtmaktadır. Deprem olması durumunda yaşı az olan binaların bile yıkılma ihtimali vardır.