Enerji nakil hava hatlarında kullanılan iletkenlerin direklere tespitine yarayan, iletkenleri hem taşımaya hem de toprak ile diğer iletkenlere karşı izole etmeye yarayan şebeke malzemelerine izolatör denir.

Deprem izolatör nasıl çalışır?

Sismik izolatörler yapıyı bulunduğu zeminden izole eder yani ayırır. Depremin etkisiyle esneyen izolatörler deprem enerjisinin bir kısmını sönümler ve deprem anında oluşabilecek rezonans etkisinin önlenmesini sağlar. Bu sayede depremin etkisiyle binalarda oluşabilecek hasar ya hiç oluşmaz ya da hafif düzeyde kalır.

Bir kauçuk izolatör, imalat ölçüsüne göre 450 tona kadar yük taşıyabilir.

Sismik izolatörler; kurşun çekirdekli izolatörler, yüksek sönümlü izolatörler ve sürtünme tipi sismik izolatörler olmak üzere üç çeşittir.

Sismik izolatörlerin kullanım ömrünün 50 yıllık olduğunu belirtip, “İzolatörün projelendirme aşamasında belirlenen sönüm oranı ve periyodunun üstyapı ile uyumlu olarak düzenlenmesi çok önemlidir.

Deprem sırasında yapıların daha dayanıklı olması ve can kaybının minimal seviyelere indirilmesi için acilen Devlet politikaları belirli standartlarda ki yapılar için izolatör zorunluluğu getirilmelidir.

Hatta ülkemizde İzolatör Kredileri verilmeli, yeni yapılara uygulanması için destek verilmelidir.

Mevzuatlarımız bu yönde iyileştirilirse daha güvenli yapılar hayat bulacaktır.

Önlemleri özel işletmelerden önce devlet yetkilileri zorunlu hale getirmelidir. Ülkemizde üretimi çok az sayıda olan bu sistemleri devlet yapılarında uygulanma zorunluluğunun getirilmesi üretimin artması ve talebin fazlalaşması maliyetleri de geriye çekecektir.

İzolatörler arttırılmalıdır. Hatta yeni yapıların, bölgemizde elit yapıları inşa eden müteahhitlerimizin, yeni yapacakları konutlarda önderlik edip, bu sistemin yayılmasına vesile olmalarını rica ediyoruz.