Son yapılan YTSO seçimlerine eski bazı arkadaşlarımız olmaması gerektiği halde bu seçimlere siyaset karıştırdılar. Belediye başkanlarını aradılar, tüm dernekleri bankaları, spor kulüplerini aradılar, sanayi sitesi yönetimlerine baskı yaptılar kazanmak için çok uğraştılar ve sonuçta diğer listeye karşı kaybettiler. Aslında Yalova da ilk siyasi kavga ya da kayıp YTSO seçimlerinde oldu. Ama araya asrın deprem felaketi girince bu tür konular gündemden düştü. Belki de YTSO seçimlerini kaybetmek milletvekilliği listelerini değiştirmiş olabilir. Hatta bazılarının siyasi kariyerini bile baltalamış olabilir.
Hatta o günlerde birçok kere birçok kişi lütfen oda seçimlerine ya da dernek seçimlerine siyaset karıştırmayın diye uyarılarda bulundu. Değişik platformlarda bu konu defalarca dillendirildi. Kendi payıma ben de ‘lütfen bu konuda siyasi davranmayın, çünkü Yalova Ticaret ve Sanayi Odası siyaset yeri olmamalıdır’ diye gerekli kişilere söylemiştim. Olmadı ne yazık ki...
O gün birilerinin gazına gelip, ‘Yalova Ticaret ve Sanayi Odasını da ele geçirmeliyiz’ mantığıyla ve söylemi ile siyaseti sonuna kadar YTSO seçimlerine kattılar ve olmaması gereken işleri yaptılar.
Peki sonuç ne oldu?
Sonuç, siyaset katanların desteklemedikleri gruplar, seçimleri büyük çoğunlukla kazandı. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine siyaset karıştıranlar için çok büyük hezimet oldu. Bu seçimler birçok kişi için küsmeye, kırgınlık ve dargınlıklara sebep oldu. Hatta Yalova Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri bir sonraki belediye başkanlık seçimlerinde de etkili olacak. Çünkü o dönemde sadece partimizin emri böyle ya da partisel bir biçimde davrananlara bir sonraki seçimde diğerleri tarafından da gereken dersin verilmesi gerekiyor.
Şu bilmek gerekiyor ki, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri sektörde faaliyet gösteren firmalardan kendi sektörü ile ilgili problemlerini, dertlerini ya da sektörün gelişimi ile ilgili projelerini ortaya koyup yansıtabilecekleri bir platform seçimidir. Dolayısıyla bu tür seçimlerde liyakat çok önemli. Hakkı hak eden bırakıp partisel-partizanca davranıp parti tasarrufuyla hareket etmek hiç doğru bir yaklaşım olmuyor.
Zaten sonuç ortada Yalova’da, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri sonrasında hiç kimse mutlu değil. Birçok sektörde gerçekten doğru temsilcinin çıkıp çıkmadığını da tartışırız. İlginç bir konu Yalova da maalesef olan her şey ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile yapılıyor.
Örneğin bu günlerde de yapılan bir faaliyet var. Yöresel tatlar festivali adı altında Yalova’da birkaç yıldır bir faaliyet yapılıyor. Şehir dışından ‘yöresel lezzetler, yöresel ürünler getiriyoruz’ diyerek geliyorlar bir hafta on gün panayır gibi bir şey kuruyorlar burada, satış yapıyorlar gidiyorlar.
Yalova esnafı, yerel esnaf zor durumda zaten. Hepimizin bildiği zincir marketler, Yalova’nın küçük yerel esnafını sıkıntılı bir duruma sokuyor. Yerel esnafımız, zincir marketler yüzünden zor durumdadır. Bir de kalkıp, ‘yöresel festivaller’ adı altında etkinlikler yapılıyor. Bu etkinliklerin, Yalova ekonomisine kentin yerel ekonomisine zarar verdiği aşikâr değil mi?
Şimdi şöyle düşünmek lazım, Yalova küçük bir yer, zaten küçük bir ekonomik çerçevemiz var. Çok yakında büyük iller var. Birçok insanımız, alışveriş için zaten bu büyük şehirlere gidiyor. Yalova da ki yerel esnaf, sıkıntılı süreçler geçiriyor.
Ne olurdu biraz istişare, dayanışma olsaydı. Ne olurdu küçücük Yalova da, birileri diğerlerine husumet beslemek yerine, dostluk kardeşlik birlik ve beraberlik ile yaşasalardı. Aslında model olacak küçük bir ilde sorunlara yapıcı çözümleri beraber bulabilseydik ne olurdu?
"Demokrasi halkın, halk tarafından, halk için sopalanmasıdır." Oscar Wilde