Yangını haber almak yangın güvenlik yönetimi içindeki en önemli konulardan biridir; Yangını doğru ve hızlı bir biçimde haber alabilmeyi amaçlarız. Bunun için doğru otomatik yangın algılama sistemlerini kurmalı ve personelimize doğru eğitim vermeliyiz. Çünkü yangın ne kadar hızlı haber alınırsa can ve mal kaybı ok dar az olur. Yangını haber aldığımızda yapmamız gereken üç şey vardır. Yangını söndürmek, binayı tahliye etmek ve itfaiyeye haber vermek.
Yangın söndürmekten kasıt başlangıç aşamasındaki yangınları söndürebilmektir. Zaten işletmemizde var olan yangın söndürme ekipmanları ile yapabileceğimiz de budur. Dolayısı ile başlangıç yangınlarını söndürme amaçlı tesis edilmiş sistemlerin ve ekipmanların her daim çalışır hazır olması gereklidir. Başlangıç yangınlarını iki yöntemle söndürürüz;
• Otomatik yangın söndürme sistemleri ki bu sistemlerin birçok türü vardır en uygun ve efektif olanı hesaplanır ve kullanılacak yere, sisteme göre ayarlanarak kullanılır.
• Personel – kişiler vasıtası ile yangını söndürmek ki bu yöntemde, taşınabilir yangın söndürücüler ile yangını söndürmek için personelin yeteri kadar eğitimli olması gerekir. Doğru söndürücü doğru yöntem ve doğru zamanlama ile başlangıç yangınlarının tamamı söndürülebilir. Bu sebeple yangınla mücadele ve yangın söndürme konusunda personelin belirli periyodlar ile eğitilmesi ve tatbikatlar yapması gereklidir. Eğitimli olmayan bir personel dünyanın en iyi söndürücüsüne sahip olsa da yangını söndürme adına yapabileceği hiçbir şey yoktur.
Eğer başlangıç aşamasındaki yangını söndürememiş isek yangını çıktığı bölgeye hapsetmek ve o bölgeden dışarıya çıkmasını engellemek gerekir. Bunun için;
• İşletmenin yangın risk analizine göre yapım aşamasında alması gereken tedbirler vardır. Yangın zonlarını, yangın kompartımanlarını belirlemek ve buna göre gerekli önlemleri almak. Yangın kapılarının tesis edilmesi, yangın ve duman geçirmez duvarların yapılması gereklidir. Ayrıca yangının yayılmasını engelleyici duman tahliye ve yönlendirme tedbirlerinin de alınması gereklidir.
• İşletmenin işletilme aşamasında alınması gereken tedbirler vardır. Yangın zonlarının sürekliliğinin korunması, yeni imalat ve işletme planları yapılırken yangın koruma bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edilmesi gereklidir. Yangından korunma pasif önlemleri tüm işlet bütünlüğü ve sürekliliği için geçerlidir.
• İşletmedeki personelin yangına müdahale ederken yapması gerekenler vardır. Eğitimli personeliniz, kaçış yollarını açarken yangının yayılma yollarını kapatarak duman ve ısının yayılmasını engelleyebilirler. Yangının yayılması yerdeki muhtemel çok yanıcıları başka yerlere tahliye ederek yangının büyümesini ve sadece o bölgeye zarar vererek söndürülmesini sağlayabilirler.
Tahliye can güvenliğinin en temel aksiyonudur. Daha önceden tatbikatları yapılmış senaryolara göre yangın alarmı sonrasında binanın tahliyesi eğitimli personel tarafından yapılmalıdır. Tahliye acil durum planlarına ve yönergelere uygun olarak yapılır ve tüm çalışanlar ile ziyaretçilere tanıtılır. Tüm acil durum tahliye planları herkesin görebileceği yerlere asılır. Hızlıca tahliyeyi sağlayacak, yol güzergahları ki bu güzergahlar sürekli açık olmalı, işaretlemeler – ki bunları herkes görebilmeli – körler için özel işaretlemeler yapılmalı, yönlendirmeler, acil ışıklandırmalar yönergeye uygun hazırlanarak yaşanabilir çevrenin en kısa sürede tahliye edilmesi sağlanır.
İtfaiyeye haber vermek önemli bir aksiyondur. Yönerge ve talimatlara uygun olarak itfaiyeye haber verip. Gelen itfaiyecilere yangın planlarınızı vermeniz ve yardımcı olmanız gerekir. Zaten daha önce bir ya da birkaç kez itfaiye ile beraber ortak tatbikat yapmış olduğunuz için buna alışkın olmalısınız. Üstelik en yakın itfaiye teşkilatında bir yangın dosyanız bulunduğu için ve bu doya içinde işletmenize ait tüm yangın güvenlik önlemleri de olduğundan dolayı itfaiye size çok kolay destek olacaktır.
Yangın sonrasında da bazı şeyleri yapmalısınız. Çünkü yangın söndürüldükten sonrası da çok önemlidir. Yangının nasıl çıktığı ve nasıl söndürüldüğü iyice inceleyip ileride oluşabilecek yangınları önlemek açısından bize fikir verecektir. Üstelik sigorta ya da hesap vermeniz gereken yasal kurumlar olduğu için de yangın sonrasında, yanmış mahallin uzman bir yangın sonrası araştırmacı tarafından incelenip raporlanması ciddi bir gerekliliktir.