Yangını anlamak ve ne olduğunu özümsemek için öncelikle  ‘’ Yanma’’ ne demektir onu bilmemiz gerekiyor. Yanma en temel tanımlama ile Oksijen -Yanıcı Madde – Yakıcı Kaynak ile oluşan kimyasal bir reaksiyondur. Yanma reaksiyonu sonucunda ortaya bir çok ürün ortaya çıkar. Kimi ürünler istenen ürünlerdir mesela enerji – ısı v.b. kimileri ise istenmeyen ürünlerdir duman –atık madde v.b. , üstelik her yanma türünde alev ve duman çıkacak diye bir kaide de yok. Mesela insan hücrelerinde oluşan yanma alev ve duman çıkartmıyor ancak enerji veriyor.

 

Felsefik bir bakış açıcı ile bakarsak Yanma hayatın kaynağıdır diyebiliriz mesela. İnsanoğlu ateşi keşfedince medeniyete doğru büyük bir yol katemiş iddiası yok mu ? İnsanoğlu olarak  kontrollü kullanılan yanma ile makinalar icat ettik gemiler , arabalar , uçaklar ve nerdeyse tüm enerji kaynaklarımız aslında kontrollü bir yanma sonucunda elde ettiğimiz kazanımlarımız. Konuşabilmek , yürüyebilmek için bile enerjiye ihtiyacımız var. Yaşayabiliyorsak enerji sayesindedir , hayat enerjisi.

 

Hatta biraz daha ileriye giderek ; Albert Einstein dediği gibi ‘’Her şey enerjidir  ve  her şey yalnızca bundan ibarettir.Sahip olmayı istediğiniz gerçekliğin frekansına uyumlandığınızda,bu gerçekliği yaşamaktan başka bir şey gelmez elinizden. Başka yolu yoktur.Bu bir felsefe değil,bu bir fiziktir.’’ diyeceğim. Buna ek olarak ta islam düşüncesinde Herşeyin nurdan – enerji  yaratıldığı çıkarımları ciddi bir olgudur.Bir çok inanış ve felsefesedeherşeyin enerji olduğu olgusu vardır.

 

Biraz toparlamak gerekirse herşey en özünde enerjidir ve enerjinin bir frekansıdır diyebiliriz. Biz görmesekte her maddenin – herşeyin atomlarında  bir yanma reaksiyonu var ve bu reaksiyon süreklilik halinde devam ediyor. Çünkü ‘’ Yanma Hayatın Kaynağıdır’’  yanma olmasaydı hayat olmazdı.

 

Yangın ise yemek pişirirken  , aydınlanırken , yolculuk ederken yada enerji ile yaptığımız herhangi bir sırada ‘’ Kontrol dışına çıkmış yanma reaksiyonudur.’’ Kontrolsüz yanma reaksiyonuna Yangın denir. Kontrolü olduğunda hayatın kaynağı olan Yanma , kontrol dışına çıktığında çok büyük felaketlere yol açmaktadır.

 

Teknik bir tabirle söylemek gerekirse ‘’ Yangın Bir Risktir.’’ Peki Risk nedir ? Risk herhangi bir tehlikenin oluşabilme ihtimalidir. İnsana, eşyaya ve tüm canlılara zarar verme potansiyeli olan her şey “tehlike” olarak tanımlanmaktadır. Denizde köpekbalığı bir tehlikedir , siz denize girdiğinizde köpekbalığının sizi ısırma olasılığına da risk denir. Riski engellemek için gerekli tedbirler alırsınız , mesela hiç denize girmezsiniz yada denize girilecek plajda önlemler alırsınız. Böylece riski azaltırsınız.Yada hiç deniz girmeyerek , yaklaşmayarak riski sıfırlarsınız.

 

Ancak is yangın riskine geldiğinde durumlar biraz değişmektedir. Çünkü yanma hayatın kaynağı olduğu için yangın riskinden tamamen kurtulma şansımız yok. Hepimiz enerjiyiz , herşey enerjidir , herşey yanabilir dolayısı ile yangın riski her zaman heryerde bizimle beraberdir. Yangın birlikte yaşamak zorunda olduğumuz bir risktir. Daha düzenli bir söylem ile ‘’ Yangın kontrol edilebilir bir risktir’’ dersek en doğru tanımı yapmış oluruz.

 

İnsanoğlu; Yanma olduğu sürece , yani yaşadığımız sürece , kainat var olduğu sürece , kıyamet kopana dek Yangın Riski ile yaşamak durumundadır. Yapmamız gereken şey yangın riskinin varlığını kabul ederek yangın ile birlikte yaşamayı öğrenmektir.Yanmayı dolayısı ile yangın riskini kontrol altında tutabildiğimiz sürece yangın riskinden etkilenmeden hayatımıza devam edebiliriz. Ateş sizin hizmetkarınızdır ta ki size isyan edene kadar. Ateşi hizmetkar olarak tutabilmenin en  temel yasası ise ‘’Yangın Bilincine’’ sahip olmaktır.