Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara, inşaat kontrollerini düzgün yapabilmek için bu konuda kafa yorarak yeni kararlar aldı.
Olası depremlerde müteahhitler sınır kapılarında tutuklanınca. Bu konuya bir el atma gereği duydular. Gariban şantiye şeflerine acayip bir yük yüklediler. Her projede bir mimar ve bir mühendise ihtiyaç var, şantiye şefi olarak.
Aydınlatayım sizleri az da olsa...
İnşaat ruhsatını belediye veriyor. Bir yapı denetim atanıyor inşaatınıza ve önceden bir mühendisle aylıklı ve ya peşin olmak koşuluyla bir anlaşma sağlıyorsunuz.
İnşaatınız başlıyor. Bir kalfa, demirci ile demirler bağlandığında yapı denetim geliyor, kontrole demirlere onay veriyor, projesine uygundur diye. Bir gün sonra genellikle beton dökümü gerçekleşiyor. Beton numunelerine çip koyuyorlar çipleri ve betonu kayıt altına alıyorlar. Çiplenen beton numunelerine beton döküm esnasında sahada olması gereken şantiye şefi onay vermek zorunda.
E-devleti üzerinden özel bir program aracılığı ile ne olacak bu şekilde olunca. Olası bir depremde yapı da bir sorun yaşanırsa, müteahhitlere ulaşmadan önce sorumluluğu, beton labaratuvarlarına kadar yayma çabası. Şantiye şeflerinin de başı çok ağrıyacak. Öyle olaylar yaşanıyor ki sahada, beton numuneleri ilk beton aracıyla alınıyor. Daha döküm yapmadan önce. Döküm sırasında beton yoğunluğundan ve demirlerin sıklığından demir aralarına beton girmesi zorlandığından betona katkı maddesi hatta su kattıklarına bile şahit oluyoruz çoğu zaman. Betonun sınıfı c30’lardan hangi seviyelere düşüyor.
İnsanın canı, inşaata aracı olan firmaların menfaatlerinden daha değerli değil sanırım. Para öne çıkınca insanların dini imanı düşüncesi değişiyor. Çıkarlar, menfaatler. Bakanlığığın her yeni aldığı karara, açıklar bulup delip geçmek için yöntemler geliştiriyorlar.
Şantiye şefin TC’sini, şifresini alıp, sahaya gitmeden kalfaların onay verenler olduğu duyumları var.
Şeflerin imzaları ve kontrolleri için çevre ve şehircilik tarafından, yapı denetimler gibi sırayla atanmaları, maaşları devlet tarafından karşılanmalı, SGK primleri de aynı şekilde organize edilmeli.
Bir beton platformu gibi inşaat aşaması programlanmalı ve şef tarafından fotoğraflanıp, inşaatın dosyasının olduğu bir programa tek tek yüklenmeli. O zaman, inşaatın yapılış aşamaları tek tek takip edilebilir, sorunlar en başından saptanarak gerekli önlemler alınabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vakit kaybetmeden şefler ve yapı denetimlerin işleyişlerini yeniden değerlendirmeli ve önlemlerini arttırmalıdır.
Vicdanı kalmamış insanlar, halen daha inşaat yapmaya devam etmektedirler...