Yaz ayı ile birlikte insanların dış ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başlaması açıkta satılan yiyeceklerin tüketimini artırıyor. Sıcaklık artışıyla beraber uygun koşullarda muhafaza edilmeden, gıdaların hijyen şartlarının gerekliliklerine önem verilmeden sunulan ve hazırlanan besinlerin tüketilmesiyle gıdalarda bulunan bakterilerin ve ürettikleri toksinlerin vücuda alınması sonucunda besin zehirlenmeleri ortaya çıkıyor. Özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünler başta olmak üzere pirinç, konserve gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin riskli olduğunu bilmek ve ayrım yapmadan açıkta satılan hiçbir ürünün tüketilmemesi gerekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda güvenliği, hastalıkların önlenmesi ve sektörler arasında bu konudaki işbirlikçi yaklaşımların tartışılması amacıyla her yıl 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde, yılda 125 bini 5 yaş altında 420 bin kişi, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor. Güvensiz gıda tüketiminden kaynaklı sorunlara dikkat çekilen uluslararası günün bu yılki sloganı “Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap” olarak belirlendi.
Besin zehirlenmesi ile karşılaştığımızda ilk olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Buna ek olarak İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine yaşanılan durum ile alakalı bir dilekçe verilmesinin yanında Alo 174 Gıda Hattı’nı bizzat arayarak, mail atarak veya whatsapp uygulaması üzerinden şikâyet ile ilgili bildirimde bulunulmak sorunun kaynağına gidilmesi ve tarafımızca gerekli reaksiyonların alınması açısından çok önem arz etmektedir.