Obezite, vücuda alınan enerji miktarının enerji harcamasından fazla olduğu durumlarda, yağ dokusunun artmasıyla ortaya çıkan klinik bir durumdur.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi’’ olarak tanımlanmıştır.
Obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla görülen genetik, çevresel ve psikolojik etkileşimi olan kronik bir hastalıktır ve hafife alınmaması gereken bir durumdur.
Çocukluk çağında obez olan bireylerin %30 u yetişkinlik döneminde de obez olarak hayatına devam ederler.
Obezitede tek kriter kilo olmamalıdır. Bireylerin beden kütle indeksi yani kilo(kg)/boy (m2) hesabıyla obezite derecesi ölçülmelidir. Bu oran, 16 yaşından büyükler için kullanılır. Çocuklarda ise obezite derecesi persentil eğrilerine bakarak ölçülür.
Obeziteye Sebep Olan Etmenler Nelerdir?
- Genetik faktörler; ailedeki şişmanlık çocukluk çağı obezitesinde ki en etkili risk faktörlerindendir.
- Çevresel etmenler; anne karnındaki dönem, yeme davranışları, yemek tarzları, hazır besin tüketimi, gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimi, ırk, fiziksel aktivite, aile ortamı, sosyal sorunlar, psikolojik etmenler…
Çocukluk Çağı Obezitesinde Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Beslenme tedavisi + Davranış tedavisi + Fiziksel aktivite
Güncel tedavi yaklaşımı, çocuklardaki yanlış yeme davranışlarını düzeltmek, sonrasında sağlıklı beslenme tedavisiyle ve fiziksel aktivitesini arttırarak daha sağlıklı bir hayata kavuşmasını sağlamaktır.
Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Çocukların normal büyüme ve gelişmesi için gerekli enerji ve besin ögelerinin sağlanması öncelikli hedef olmalıdır. Diyetisyen tarafından hazırlanmış yaşa uygun bir beslenme programıyla obez çocuğun kilo vermesi amaçlanmalıdır.
Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Değiştirilebilir?
Çocukluk çağları alışkanlıkların kazanıldığı dönemlerdir ve bu dönemde doğruyla yanlışı ayırmada önder anne baba olur. Özellikle ebeveynlere büyük bir görev düşer. Örneğin çocuk televizyon karşısında yemek yememelidir. Fast food tarzı yiyecekleri mümkün olduğunca sınırlamalıdır, düzenli sebze meyve yeme alışkanlığı kazanmalıdır. Şeker ve yağlı besinler çocuğa bir ödül gibi verilmemelidir.
- Öğünler düzenli ve sağlıklı şekilde tüketilmelidir.
- Ara öğün tüketimine özen gösterilmelidir.
- Şeker ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
- Yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Gazlı içeceklerin ve meyve sularının tüketimi azaltılmalıdır.
- Daha aktif bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
Çocukluk çağında obeziteye dur diyerek sağlıklı nesillere kavuşabiliriz.
Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir. Diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.