İlk haftanın heyecanı fazlaydı üzerimde. Ancak ilk yayın haftasının, ilk gününde konu başlığımın deprem olması üzerine, Kahramanmaraş’tan gelen talihsiz deprem haberleriyle çok üzüldük.

Böyle bir konu, böyle tesadüf acı olaylara denk gelmeseydi keşke. Yine aynı acılar, talihsiz olaylar, yine benzer tartışmalar. Kentsel dönüşümün önemini tartışanlar, yıkılan yeni binaların nerede eksikliklerinin olduğu tartışmaları başladı bile.

Geçen hafta nerede kalmıştık, çokta önemi yok aslında deprem gerçeğini yine yaşadık. Deprem için neler yapılacak sistem değişmelidir acilen. Masa başından depreme engel olamayız.

Yapı denetimlere çok büyük işler düşüyor. Bu firmaları denetleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığına hepsinden daha fazla iş düştüğü kesin.

Yapı Denetimler havuzdan önlerine düşen yapıları yeterince kontrol edebiliyor mu?

Yeterli personelleri var mı?

Yeterli denetleniyorlar mı?

Şehrimizde hem müteahhitlik yapıp hem de yapı denetim sahibi olan insanlar mevcut.

Ellerinin vicdanlarında iş yapmalarını mı bekleyeceğiz yoksa ilgili takip kurumları onları sıkıca denetleyecek mi?

Çevre ve Şehircilik Yapı Denetim Birimi, şehrinde faaliyet gösteren mimar, mühendis ve müteahhit firmalarını hiç ziyaret ediyor mu? Dertlerini dinliyor mu? Aldığı bilgilere çözüm üretmek için Bakanlığa rapor veriyor mu?

Firma ziyaretleri yapıyor mu müdürlük yetkilileri.

Yapı denetimleri de dinlemek gerekiyor onların da ziyareti çok önemli, onlarla sürekli yapılacak seminer, toplantı gibi aktivitelerin dışında ziyaretler de önemli.

Yapı denetim firmaları işlerini ciddiye alarak yapıyorlar. Titiz olanlar da mevcut, para odaklı çalışanlar da. En iyi hizmeti verme odaklı hakkaniyet ile çalışan işletmeler de mevcut.

Sistemsel yanlışlıklarında var olduğunu düşünüyorum. Sistemin firmaları yanlışa zorladığı konulara rastlıyorum. Hesap hataları yapılıyor. Bir işin bedeli yapı ruhsatı alan kişi yapı denetim firmasına işin yapılması için 1000 TL ödeme yapıyor. Yapı denetim firması aynı işi tamamlayabilmek için 5000 TL ödeme yapıyor.

Ticaret yapmak için kurulmuş bir işletmeyi bir işte zarara götüren bir sistem oluşturursanız eğer, yapı üzerinde inşaat sırasında bazı işleyişleri eksik yapmaya zorlayabilirsiniz. Vicdana da bırakılmaz, çünkü bir adet olmayacak bu belki de 100 adet aynı konudan karşısına gelecek bu zarar kalemi.

Sistem derhal düzeltilmelidir.

Yapı denetimlerin yeterli personel ve araçları var mı? Yalova merkezde ki bir firmaya Armutludan iş düşüyor. Aynı firmanın hem Altınova’da hem Armutlu’da iki işi var ve aynı gün aynı saatte betonu var veya demiri bağlandı onay verilmesini bekliyor. Nasıl olacak bir inşaat Allaha emanet yapılacak.

Demircinin, kalfanın vicdanıyla iş yapılacak.

Birçok firmaya şahidim araç sayıları ve personelleri yok. Ellerinde havuzdan gelen birçok sayıda dosya var ancak hepsini sağlıklı kontrol etmek imkânsız. Kaliteli hizmet vermeleri için, yakınlarında ki inşaatları ve çalıştırdıkları insan sayısına göre dosya almaları en doğru uygulama olur diye düşünüyorum.  İstihdam için büyük katkıları olur mimar ve mühendis kardeşlerimize.

Allah korusun olası bir deprem geldiğinde sonuç ahlar vahlar! Çadırları kursun AFAD yardıma koşsun.

Bu sistem bir an önce değişmelidir. Mevcutta kontrolleri tam yapılmayan birçok yapı ruhsat alıyor. Siz şimdi daire satın alırken kime, neye nasıl güveneceksiniz ve ailenizi kontrolleri tam yapılmamış bir yapıda yaşatacaksınız.

Lütfen sizlerden de ricamdır: bu çevre ve şehircilik müdürlüklerine bu hassas konuda, CİMER’e hassasiyetinizi belirtiniz. 3 dakika ayırırsınız. Geleceğinize yıllar katabilirsiniz.

Yani yapılaşmanın bu kadar yaygın olduğu günümüzde inşaatların takibini yapan şeflerin görevlerini yapıp yapamadıklarından ne kadar eminiz?

Bir sonra ki hafta size İnşaatlarda ki Kontrol Şeflerinin aldıkları bedelleri ve verebildikleri hizmetler hakkında bilgiler aktaracağım. Yapı Denetimler kadar şantiye şefleri de büyük sorumluluklar alıyor.

Haftaya görüşmek üzere.

Sevgi ve saygımla.  

[email protected]