Aslında bu yazımın muhatabı tüm Yalova…

Neden Yalova’da gelenekselleşen ve kurumsallaşmış “FUAR” kültürümüz yok?  İlimiz ile özdeşleşen “Çiçek, İstihdam, Kitap, Turizm, Sağlık, Emlak, Bilişim…. konularında talep var ama arz konusunda taraflar bir araya gelemiyorlar. Öğrenci kitlesi bu denli artan ilimizde niye bir kitap fuarında yazarlar ve okurların buluşması sağlanamıyor?

Çiçek üretiminin bu denli ekonomimizin içerisinde önemli  yere sahip olmasına rağmen neden gelenekselleşen hatta bir adım ötesi kurumsallaşan Çiçek fuarımız yok?

Aslında konunun birkaç net muhatabı var. İlki YTSO…

Geçtiğimiz hafta sonunda seçimleri yapılan ve muhtemelen 28 Ekim de de yönetim organları netleşecek olan ilimizin en büyük organlarından biri olan YTSO  yönetiminin bence ajandasında ilk sırada olması gereken konu fuarlar şehri Yalova hedefi için nelerin yapılabilirliği olmalıdır. Öncelikle yeni yönetime  başarılar  diliyorum. Sonrasında da Yalova için bir vatandaş olarak fuar organizasyonları için kurumsallaşmış yapının acilen oluşması ve daha etkin olarak hayata geçirilmesini talep ediyorum. Kalıcı bir fuar alanının şehrimize kazandırılması bu ilin önceliği olmalıdır. Herkes de gerekli payı burada almalıdır. Gerek özel sektör, gerekse kamu, STK’lar bir plan dahilinde bu konuyu öncelikli ve acil olarak değerlendirip bir çalışma takvimi belirleyerek hedefler koyabilmeli ve bu hedefin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. İşin maddi kısmının yanında yer ve organizasyonun sağlanması  için Yalova olarak elbirliği ile başarabileceğimize inanıyorum. Yerel yönetimlerin de bu konuda katkılarıyla öncülük ederek geçmişte yapılan organizasyonların tecrübe birikimi ile inanıyorum ki yapılabilir.

Sektör ve konu  başlıkları belirlenerek  inanıyorum ki Marmara bölgesine hitap edecek güzel  fuar organizasyonları yapılabilir. Yılın da periyodik dönemlerinde yapılması ile gelenekselleşerek dönemsel ihtiyaca ve talebe göre değerlendirilerek sektörlerin paydaşları bir araya getirilebilir. Ekonomik olarak arz ile talebin buluşacağı bu yapıdan ilimizin kazanımı da çok olacaktır. Kim sorusunun cevabı karşımıza çıkıyor. Bence YTSO kim yapmalı sorusunun ilk muhatabı olmalı ve yeni yönetimin bu konuda geçmişten gelen çalışmalarını güncelleyerek ilgili taraflarla organizasyon ve istişare heyeti ile sonuca ulaşabilir. Hatta ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabileceği yapının nasıl olabilirliği üzerinde ülke çapında başarılı çalışmalara imza atmış Yalovalı başarılı iş insanlarımızdan destek alınabilir. İnanıyorum ki bu organizasyon ses getirecek ve karşılık bulacaktır. Kalıcı fuar alanı ile yılın her haftası açık olan bu organizasyon zamanla Marmara ticaret merkezi olacaktır.

Zor değil ve karşılık da bulacaktır. Her uzun yolculuk ve başarı ilk adımın atılması ile olur. Geçmiş bilgi ve tecrübe birikimi ile Yalova bunu başarabilecek kapasitede. Neden olmasın. Geliştirilebilir ve zamanla yaygınlaştırılabilir. Bakış açımızı uluslararası düzeyde tutup portföyümüzü de buna göre dikkate alırsak ilimiz pek çok konuda fuar yapabilecek kapasitede. Yurt dışı ulaşım imkanının kolay olması ile inanıyorum ki arz talep dengesinde ilimizin  buluşma noktası olması çok kolay. Bu yapı zamanla pek çok dışsal faydayı  da  beraberinde getirecektir. En iyi bilinenden yola çıkılarak, zamanla da geliştirilerek ve kapsamı yaygınlaştırılarak ekonomik olarak ilimizi üst lige çıkartacaktır. Yeter ki inanarak yola çıkılsın. Sektörler bir değerlendirsin ve artısı eksisi masaya konsun. Görülecektir ki önü çok açık ve pek çok şehrin de bu yolla mesafe kat ettiği yapı ilimizin en önemli ihtiyaçlarından biri.  

Başka yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…