Sebze ve meyveleri soymadan yemenin daha sağlıklı olduğunu biliyoruz. Bir çok vitamin ve mineral kabuklarında bulunuyor. Ayrıca kabukların içinde bulunan posa nedeniyle kabuklarıyla pişen sebze ve meyveler hem daha besleyici hem de daha doyurucu oluyor. Ancak tabi ki kabuklarıyla yemediğimiz durumlar var. Çöpe atılan kabuklarda büyük lezzet ve besin değeri saklı. Peki kabukları atmamak ve değerlendirmek için neler yapabiliriz?

Gelin birlikte bakalım;

1. Karpuz, portakal, elma kabuklarından reçel yapın.

2. Limon, portakal kabuklarını kurutup öğütün. Keklere ekleyin.

3. Havuç, kereviz, soğan, pancar gibi sebze meyvelerin kabuklarını atmayıp biriktirin. Tavuk, et, sebze suyu yaparken kullanın.

4. Soğan kabuklarından çay yapın. Rahatlamaya yardımcı olur.

5. Domates kabuklarını fırın tepsisine dizip fırında kurutun. Öğütüp çorbalara serpiştirebilirsiniz.

6. Bazılarını cildiniz için kullanabilirsiniz. Salatalık kabuklarını göz maskesi yapıp, avokado kabuklarının içini yüzünüze sürebilirsiniz.

7. Limon kabuğunu su ısıtıcısına koyun. İçindeki suyla birlikte kaynatın. Bu sayede su ısıtıcısının içinde biriken mineralleri temizlemiş olursunuz.

8. Elma kabuklarından jöle yapın.

9. Elma kabuklarını bir diğer değerlendirme yöntemi de buzlukta saklamak. İhtiyacınız olduğunda smoothie’lere kıvam ve lezzet katmak için kullanabilirsiniz.

10. Ceviz kabukları saçlara iyi gelir. 10 dakika kaynatıp saçlarınızı yıkamak için kullanabilirsiniz.

11. Patates kabuklarını kızartıp cips yapabilirsiniz.

12. Muz kabuklarını pişirebilirsiniz. Lezzetli bir sos oluşur.

13. Pirinç saklanan kavanoza limon kabuğu ekleyin. Zamanla aroma pirince geçer ve güzel kokulu bir pilav oluşturabilirsiniz.

14. Kırmızı soğan kabuklarını kaynatıp doğal bir boya elde edebilirsiniz.

15. Salatalık kabuklarını karıncaları uzaklaştırmak için kullanabilirsiniz. Mutfak tezgahına birkaç salatalık kabuğu bırakın ya da tezgahın üzerine salatalık kabuğu sürün. Karıncaların yaklaşmadığını görecekseniz.