Mide yanması, herkesin hayatında bir kere de olsa yaşadığı bir durumdur. Midede sığmayacak kadar çok yemek olduğunu düşünürüz. Mideden ağıza doğru sanki bir ateş geçiyormuş gibi hissederiz. Mide suyu yemek borusunu geçerek, boğazı yakar ve acı verir. Ağızda ekşi bir tat oluşturur. İşte tam da bu duruma mide yanması deriz.

Mide yanması, 20 ile 50 yaş arasında çoğu kişi de sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Stres, öfke, panik, tedirginlik hali, aşırı yemek yemek gibi birçok fiziksel ve psikolojik etmen mide de asit salgısı artırarak yanmaya sebep olabilir. Sık oluşan bir durum olup ihmal edilirse eğer, gastrit ve ülsere yol açarken daha ileri vakalarda midede ciddi yaralara ve kansere dönüşebilir.

Midede yanma; yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra oluşabilir. Yemekler mideye geldiğinde sindirilmek üzere çeşitli değişikliklere uğrar ve sindirim için gerekli salgıları salgılayarak onları bağırsaklara göndermek için hazırlar. Bu esnada oluşan bir dengesizlik sonucunda, mide salgılarını fazla salgılayarak asit ortamının artmasına sebep olabilir. Bu asit ortamı sonucunda mide kendini koruyamaz ve yanma hissi oluşturur. Bunu önlemek için yapabileceğiniz birkaç adım var. İşte mide yanmasını önleyecek tavsiyeler;

  1. Yemek için özellikle zaman ayırın. Ayaküstü yemek yemeyin, mutlaka yemekleri sofrada oturarak yiyin. Acele ve hızlı yenilmiş bir yemek mideyi yorup, işlevini tam olarak yapamamasına sebep olabilir.
  2. Küçük lokmalar alıp, en az 30 saniye çiğnemeye özen gösterin. Bu sayede mide sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretir. Aynı zamanda yemekten sonra midede şişkinlik ve ağırlık hissetmenizi önleyeceksinizdir.
  3. Sofradan çok tok bir şekilde kalkmayın. Mide içi boş bir torbaya benzer. Siz ne kadar besin alırsanız o kadar çok genişler, fazla besin alımı sonucu bir süre sonra mide bu besinlere yetememeye başlar ve dengesizlikler oluşturur. Bu nedenle ölçülü miktarda ve mideyi fazla doldurmadan sofradan kalkın.
  4. Akşam yemeğinden sonra atıştırmalık tüketmeyin. Aksi takdirde mide gece boyu da çalışmak zorunda kalacaktır. Unutmayın, akşam yemeği ile uyku arasında en az 3 saat olmalıdır.
  5. Yemek yedikten hemen sonra uzanmayın, dik oturmaya çalışın. İlla uzanma ihtiyacı duyuyorsanız 45 derecelik bir açıyla uzanın.
  6. Yemekten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin.
  7. Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına özen gösterin. Çok sıcak veya çok soğuk gıdalar mide sıvısına zarar verir. Tükettiğiniz besinlerin normal veya ılık ısıda olmasına özen gösterin.
  8. Hazımsızlık yaratacak yüksek yağlı, fazla baharatlı yiyecekleri sofranızdan uzat tutun. Besinleri kızartma şeklinde değil; fırında, haşlama veya ızgara şeklinde sağlıklı yağlar ile pişirmeye çalışın.
  9. Çikolata gibi basit şeker, yüksek dozda yağ ve kafein içeren gıdalardan uzak durun.
  10. Gün içinde fazla kafein tüketimi de mideye zarar vererek yanmaya yol açabilir. Kahve, çay, kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayetçiyseniz ve kahve içmekten vazgeçmek istemiyorsanız kafeinsiz kahveyi deneyebilirsiniz.
  11. Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli tüketin. Domates ve portakal suyu da asitli olduğu için mide yanmasını arttırabilir.
  12. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları da çok sıcak içmemeye özen gösterin.
  13. Çiğ soğan, sarımsak ve çiğ meyve de mide asidini arttıran etkenlerdendir. Ölçülü miktarda tüketin.
  14. Sigara ve alkolün sağlık üzerine olumsuz etkileri kanıtlanmıştır. Sigaradan ve alkolden olabildiğince kaçının.
  15. Özellikle mide etrafını fazla sıkan kemer, pantolon ya da diğer giyecekler midedeki asitin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabilir. Rahat kıyafetler tercih edin.