Mevsim normallerinin dışında oldukça yağışlı günlerin içindeyiz. 21.06.2022 itibarıyla meteoroloji 32 il için “sarı kodlu’’ uyarı verdi. İnşallah yağışlar zarar vermez. Yağışlar Temmuz ayı gibi umarım ki azalır ve mevsim normallerinde hava sıcaklıkları olur da yaz mevsiminin tadını çocuklar yaşar. Ülkemizin her bir köşesi doğa harikası. Hangi ilimize giderseniz gidiniz eşsiz güzellikleri ile kendimizi iyi hissediyoruz. Herkesin dinlenme anlayışı farklı. Kimi denizi sever, kimi ormanı, yeşili, ırmakları, yaylaları. Eğer benim gibi Karadeniz bölgesi aşığı iseniz yılın 350 günü yapacağınız 10-15 günlük tatili hayal edersiniz. Bu adeta sizi hayata daha sıkı bağlar. Sosyal medyada nerede bir yayla fotoğrafı görsem, nerede bir ırmak, orman videosu görsem üşenmeden beğenir ve muhakkak paylaşırım. Yalova’mız da bu açıdan şanslı illerden. Yarım saatte adeta Karadeniz’e gitme imkânımız var. Termal, Teşvikiye, Esenköy, Kurtköy, Burhaniye, Armutlu tarafları Karadeniz özlemi çeken doğa severler için bulunmaz fırsat. Delmece yaylası, Erikli şelalesi, göl… Hepsi harika.
Her ilimiz sahip olduğu doğal güzellikleri koruma ve sahip çıkmada bence alınan tedbirleri ve yapılanları güncelleme yapmalı. Doğanın tahrip edilmesi geri dönülemez bir yola girilmeden her merkezin kendi parametreleri ile önlemleri revize etmeli. Toprak, hava ve su bence en önemli servetimiz. Bu servete yönelik tehdit ve uygulamaları bir vatandaş olarak en az kendi evimizin güvenliğine verdiğimiz önem kadar önem verip bu gözle bakmalıyız.
Yazın sıcaklığı ile birlikte kavrulan tabiat ormanların gitgide yangın tehdidinin artmasına neden olur. Bir kıvılcım ile hektarlarca orman kül olabilir. Güzelim ülkemizin, Yalova’mızın ormanları tehdit altında. Mesire yerlerimiz ile ormanların bağrına kadar girme ve dinlenme imkanına sahip olmanın ve en ücra köşelere kadar asfalt yolların gitmesi beraberinde yangın tehditlerini de getiriyor. Geçmiş yıllarda ülkemizde yaşanan orman yangınları bizleri derinden üzdü.
Yalova’mızın mesire yerleri ile ormanlık alanlarını halkın hizmetine sunulurken orman yangınları açısından da küçücük bir kıvılcım bile tehdit. Bir sigara izmariti, bir köz ile ciğerlerimiz yanabilir. Bu mesire yerleri ile vatandaşımıza verilen hizmetin acı karşılığı orman yangınları olmasın. Bir ağacın büyümesi 20-30 yılı aldığı düşünülürse ve ağaçlandırma çalışmalarının ne kadar maliyetli olduğu düşünülürse bir orman yangınının maddi yönden verebileceği zararı değerlendiremiyorum bile. Bunun maddi ölçümü yapılamaz. Bir kuş yuvasının yanması, bir tavşanın, bir tilkinin yuvasının ve hatta yavrularıyla birlikte kendisinin yanmasının maddi ölçümü olamaz. Yalova’nın doğasına sahip çıkalım. Hepimiz sorumluluk ve hassasiyet gösterirsek bu yaz ülkemiz ormanlarında sıkıntı yaşanmaz inşallah. Elbette gerekli araç, gereç, teçhizat ve en önemlisi personel hazırlığının yapılması resmî kurumların işi. Ama bir yangın olursa vatandaşlık görevi olarak hemen müdahale ekiplerine dahil olmalıyız. Bu sorumluluğu hepimiz hissetmeliyiz. En önemlisi de yangına sebebiyet verebilecek her türlü tehdit karşısında daha sorumlu hissetmeliyiz. Doğal yolla çıkabilecek orman yangınlarını elbette önleyemeyiz ama en az zararla atlatabileceğimiz önlemleri almak mümkün. Özellikle piknikçi hemşerilerimiz hem kirletmeyelim hem de temiz tutarak mesire yerlerine sahip çıkalım. Nasıl bulmak istiyorsak öyle bırakalım. Naylon, pvc, cam atıklarını kesinlikle bu alanlara bırakmayalım. Doğayı yıllar boyunca kirleten, yangına neden olan materyalleri bilinçsizce atmayalım. Yanımıza alıp çöp konteynırlarına bırakalım, inanın zor değil. Esas olan ormanlık alanda ateş yakmamaktır, ama yakıldıysa da iyice söndürdüğümüzden emin olalım lütfen. Hepimiz bu yaz bir orman gönüllüsü olalım ki ciğerlerimiz yanmasın.
Başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…