Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim'den itibaren internet sitesinde "taklit ve tağşiş gıdalar" listesini yayımlayarak gıda sektöründe şeffaflık sağlıyor. Bu listede özellikle süt ve süt ürünlerinde şaşırtıcı bulgulara rastlandı.
Öne çıkan örnekler arasında, Yeni Anadolu Çoban Tereyağı'nda süt dışı yağ tespit edilmesi ve Ege Tam Yağlı Taze Kaşar Peyniri'nde bitkisel yağ ve nişasta bulunması yer alıyor. Ayrıca Tekin Usta Keçi Sütlü Sade Dondurma'da keçi sütü yerine inek sütü kullanıldığı, Kayalar Tam Yağlı Koyun Yoğurdu'nda da koyun sütü yerine inek sütü tespit edildiği belirtiliyor.
Diğer ürünlerde de benzer şekilde Sütçe Teyze Gurme Tereyağı'nda sat yağı dışında yağlar kullanıldığı, Umay marka yoğurt'ta ise manda sütü bulunmadığı vurgulandı. Ayrıca, Lazz Vakfıkebir Tereyağı'nda bitkisel yağ, Darende Örgü Peynir'de bitkisel yağ ve jelatin, Nehir markalı yoğurt'ta ise bitkisel yağ ve jelatin tespit edildi. Bakanlık, bu ürünlerle ilgili detayları açıklayarak tüketicileri bilgilendiriyor.