Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Normal Doğum Eylem Planı kapsamında Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Meltem Aydoğdu ile röportaj gerçekleştirildi. Meltem Aydoğdu sorulara verdiği cevaplarda normal doğumla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

İşte o röportaj:

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Meltem Aydoğdu bir yıldan uzun süredir Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak görev yapmaktayım. 33 yaşındayım üç tane çocuğum var.

Sizin 3 çocuğunuzu da normal doğum ile dünyaya gelmesi sizin tercihiniz miydi? Bir kadın doğum uzmanı olarak buna karar vermenizdeki temel motivasyonunuz neydi?

Ben çocuklarımı normal vajinal doğum ile dünyaya getirdim. Doğum sürecinde her şeyi akışına bırakmak istedim. Normal doğumun anne ve bebeğine olumlu etkileri hakkında çok fazla yazı okumuştum, bunun için eğitim almıştım, bu yüzden normal vajinal doğumu deneyimlemeyi çok istiyordum. Hani derler ya inanmak başarmanın yarısıdır diye etrafımda normal doğum yapmış, normal doğumu deneyimlemiş arkadaşlarımdan, çevremdeki büyüklerimden dinlediğim olumlu hikayelerle ben de bunu neden yapamayayım diye kendime sordum. Yapabilirim, bunun için herhangi bir anatomik engelim, herhangi bir fizyolojik engelim yoktu. O yüzden normal doğum yapmak istedim. Doktoruma ve kendime güvendim ve normal doğuma çocuklarımı dünyaya getirdim.

Normal doğumdan korkmalı mıyız? Siz korktunuz mu?

Şampiyon Zeynep Yalova’da sağlığına kavuştu Şampiyon Zeynep Yalova’da sağlığına kavuştu

Normal doğumdan korkmalı mıyız sorusuna cevap vermek yani hiç kolay değil. Korkunç bir durum değil çünkü normal doğum, adı üstünde normal, vajinal fizyolojik bir olay ve her kadının doğasında olan bir durum. Ben korkmadım çünkü korkulacak bir durum olarak hiçbir zaman düşünmedim. Sonuç itibari ile dünyaya bebeğimi getirebileceğimi konuşabileceğim en güzel anlardan bir tanesi, anne olduğuma şahitlik edebileceğim bir an. O yüzden korkmak çok uygun bir kelime değil bence.

Normal doğum öncesinde ve sonrasında anne adayları ne yaparlarsa daha kolay bir doğum gerçekleşir?

Kolay doğum zor doğum kişiye göre değişir. Doğum eyleminde sonuçta ağrı çekiyorsun ve sonunda bir bebeğe kavuşuyorsun. Elbette ki zorlu bir süreç, sancılı bir süreç ama gebelik boyunca aktif olmak, yediklerimize dikkat etmek, sağlıklı beslenmek özellikle yakın dönemlerde hurma, adaçayı ve ananas tüketmek doğumu kolaylaştırır.  Aynı zamanda pilates yapmak, yürüyüş yapmak, merdivenle çıkmak, çömelme hareketleri yapmanın doğumu kolaylaştırdığına dair bilimsel kanıtlar olan uygulamalardır.

İlk doğumunuzda bebeğinizle ilk karşılaşmanızda neler yaşadınız?

Yani ilk oğlum şu an dokuz yaşında hatta geçen hafta dokuz yaşına girdi. Gündüz doğmuştu, onun o ilk halini, akciğerlerine hava dalışını bilmek, onun sesini duymak inanılmaz bir duyguydu. Doğum yapmıştım ve anne olmuştum ve bu ana şahit olmuştum.  Bence anlatılacak bir duygu değil.  

Normal doğum sonrasında öz bakım, sağlık, emzirme ve bebekle kurulan bağ sezaryenle gerçekleşen doğuma göre ne fark yaratır?

Yanlış anlaşılsın istemem elbette sezaryen doğum da bir doğum biçimidir ve tıbbi olarak gerekli olduğu durumlarda yapılması hayat kurtarıcıdır.  Her şekilde anne oluyoruz. Bu duyguyu yaşıyoruz elbette.  Ancak biliyoruz normal vaginal doğum da hem bebek bu dünyaya hızlı adapte oluyor hem biz bebeğimize hızlı bir şekilde adapte olup aramızdaki duygusal bağı kuvvetlendiriyoruz.  Normal doğumun en güzel tarafı bebeğine kavuşma anıdır.  Benim doğum kasılmaları geldiğinde yanımda destekçim olan ve güvende hissettiğim kişi eşim vardı.  Birlikte bu süreci geçiyor olmak inanılmaz rahatlatıcı ve motive ediciydi. Doğum sürecinde baba desteği bebekle olan güvenli bağın da temelini oluşturuyor.

Editör: Manşet Gazetesi