Zaman hızla akıp giderken, teknoloji, modernleşme ve yenilikler ile her gün iç içeyiz. Her şey değişiyor ve dönüşüyor. Bu dönüşümde fiziki olarak her türlü hizmet binası da nasibini alıyor ve almalı da. Köylerimizde kullanılmayan köy okul binalarında ciddi bir yenilenme amacıyla ilimizde hummalı çalışma devam ediyor. Programımızda birkaç okul binası daha modern görünüm ve işleve sahip olması yönüyle çalışmalarımız sürüyor. Köylerin adeta merkezi durumunda olan okul binalarının işlevleri daha da artacak. Özetle yüklenen misyon bizim nasıl hareket edilmesi sorusunun cevabına götürecektir.
Köylerimizin okul binalarının yanında muhtarlık hizmet binalarının da modernizasyonu devam ediyor. Bu binalar yaşamalı ve yaşatılmalı. Orada bir tarih yatıyor çünkü. Babalarımızın, dedelerimizin öğrenim gördükleri bu okullara sahip çıkıyoruz. Köylerin dokusu ile de uyumlu olarak modernizasyonuna önem ve öncelik veriyoruz. Çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar hep bu yapılara hayat vermeli. Kendilerini de bu yapılarda bulmalı. Ekonomik hayatın da merkezi olmalı, Kültürün sporun, dostlukların merkezinde olmalı, olabilmeli. Eski köy okulları bu açıdan bence model. Orijinal görünümüne sadık kalınarak “orada bir köy var yakında” diyenlerin köylerine geldiklerinde duygulanacakları, önünde biraz durup hatıralarını canlandıracakları köy okullarımız…
Torunlar ile dedelerin buluşacakları sıcak ortamda kültürel aktarımın sağlanacağı bir ortam. Nesiller arası bağın kurulacağı atmosfer… Bu şartları sağlayacak fiziki mekân önemli. Dolayısıyla da köy okullarında hızlı bir dönüşüm içerisindeyiz. Taziye evi, kütüphane, köy müzesi gibi işlevleri de görecek köy okullarımızı Altınova’dan Armutlu’ya kadar göz önünde bulunduruyoruz. İl Genel Meclis Üyesi arkadaşlarım ilçeleri ile ilgili çalışmalarda hep öncü görevi görerek aldığımız ortak kararlar ile köylerimizde her yönüyle modernleşme ve yenilenmeye katkıda bulunuyoruz.
Köylerimizde dedelerimizden kalan kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına önem gösterilmeli. Sadece fiziki yapı değil, köy ruhunun, kimliğinin de korunması gerekiyor. Bu yönüyle ilimizde köy okullarımızın bütçe imkanlarımız çerçevesinde modernizasyonu program dahilinde devam etmekte. Çiftlikköy ilçemizdeki Kabaklı köyümüzde güzel bir örneği oldu. Gerek okul binalarının zamanla deformasyona uğramaları, gerekse de ısı ve su izolasyonu yönüyle de bakıldığında bir ihtiyaç. Köylerimizde önceki dönemlerde yapılan köy okullarının program dahilinde modernizasyonu ve bakımı için İl genel meclisimizde karar alınmıştı. İl Özel idaremiz teknik ekipleri çalışmalarını Kabaklı köyümüzde tamamladı. Köy okullarımızın çok amaçlı olarak kullanımını her zaman önemsiyoruz. Zamanın değişen ve gelişen ihtiyaçlarını da göz önüne alarak çalışmalarımızı güncelliyoruz. Fiziki olarak ortaya çıkan eserlerin ruhunun da kazandırılması gerekiyor. Yoksa beton, demir ve tuğladan binaların bir anlamı yok. Bu binalara hayat gelmeli, ruh gelmeli. Küçücük dokunuşlar bu binaları canlandıracaktır. Köy müzesi işlevini de görecek bu yapılarda o köyün geçmiş tarihi ile ilgili ne varsa değerlendirilmeli. Köyün ileri gelenleri birer parça eser hibe ederek o köyün kültürel mirasına katkıda bulunabilirler. Kimin tarafından da bağış yapıldığı altına yazılan her eser geçmiş ile gelecek arasında bir köprü olacaktır. Demirbaşlara kayıt yapılmak suretiyle de güvenliği sağlanmış olacaktır.
Buradan bir çağrı yapıyorum; “Köydeki üretim, köy yaşantısı, sosyal hayat ile ilgili mini müzeye materyallerle, eşyalarla katkıda bulununuz. Sandığınızda kalan eserleri, materyalleri günümüz genç nesli de görmesine imkân tanıyınız. Paylaşımcı yaklaşımla inanıyorum ki her köy bunu örnek alacaktır.”
Köylerimizdeki talepleri bütçe imkanlarımız doğrultusunda değerlendirip öncelik ve fayda analizi ile zaman içerisinde karşılamanın gayreti içerisindeyiz. Köylerimizde bu açıdan gençlerin zamanlarını daha iyi geçirebilecekleri konularda projelerimiz önümüzdeki süreçte de olacak.
Çalışmalarımıza her köyümüzün kendisine has özelliklerini köy okullarında öne çıkartmayı hedefliyoruz. Bu çalışmaları tüm ilçelerimizde program ve bütçe imkanlarımız ölçüsünde yapmaya devam edeceğiz. Yalova İl Genel Meclis Üyesi arkadaşlarımızla uyum içerisinde iki yılı aşkın süreyi geride bırakırken önümüzde kalan süreçte bu çalışma hızımız artarak devam edecek.
Bir köylü çocuğu olarak köylerimize her fırsatta gitmeye çalışıyorum. Her bir köyümüz ayrı güzellikte. Her köyümüzün, ihtiyacı da talepleri de zaman içinde farklılık gösterebiliyor. Bu yönüyle bakıldığında hizmet ve yatırım planlaması yapılırken öncelikleri köy muhtarlarımız ve hemşerilerimizin taleplerini her zaman dikkate alarak yürütüyoruz. Gerek ilçelerimizdeki Köylere Hizmet Götürme Birliklerimiz, gerekse İl Genel Meclisi ve il Özel İdaremiz kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak her kuruşun hesabını yaparak ve önem derecesine göre hızlı şekilde yatırım ve hizmetlerimizi yapıyoruz. 2021 yılının son 3 ayına girerken 2022 de yapılacak olanların planlanması ön hazırlıklarına odaklanıyoruz.
Bu vesile ile hizmet ve yatırımlarda emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…