Yangın güvenliği standartlarının eksikliğine vurgu yapan Mataracı, "Türkiye'de yangın korunma standartlarına uyulması gerektiğine dair bir zorunluluk net olarak belirlenmemiş durumda. Topyekün bir sistemin eksikliği, şahıs kararlarına bağlı olarak ciddi riskler oluşturuyor" dedi.
"Her Belediye ve Kurum Kendi Kurallarını Belirliyor"
Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de çıkan ve şu ana kadar kayıtlara geçmiş en ölümcül otel yangınlarından biri olarak değerlendirilen olayda, ihmallerin felaketi büyük ölçekte etkilediği belirtiliyor. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Mataracı, mevcut sistemin eksikliklerine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Dünyada yangın güvenliği konusunda iki temel yaklaşım bulunuyor. Birincisi, akademik düzeyde ve sahada uzmanların yer aldığı komitelerle standartların belirlenmesi ve bu standartların sürekli olarak güncellenmesi. İkincisi ise, uygulamada bağlayıcı kuralların eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Ancak Türkiye'de bu iki unsur da yeterince geliştirilmemiş durumda. Her belediye, her kurum kendi yönetmeliklerini oluşturuyor ve bu yönetmelikler arasında bütüncül bir sistem bulunmadığı için ciddi bir kaos yaşanıyor."
Mataracı, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın, "Bina yangın merdiveni olup olmadığını bilmiyoruz çünkü ruhsatı biz değil Bakanlık verdi" ifadelerini hatırlatarak, "Bu açıklama, yangın güvenliği konusunda yetki ve sorumlulukların dağınıklığını gözler önüne seriyor. Böyle bir sistemsizlik içinde, güvenliği kişiselleştirmek büyük bir hata" dedi.
Yangın Standartları ve Uluslararası Uygulamalar
Dünyada en yaygın olarak uygulanan iki yangın güvenliği standardının NFPA (National Fire Protection Association) ve Rusya'nın GOST-R/EAC sistemleri olduğuna dikkat çeken Mataracı, şu bilgileri paylaştı:
"NFPA standardı, binaların tek tek yangın risklerine karşı korunmasını esas alırken, Rus sistemleri tesisin bütünüyle yangından korunmasına odaklanmaktadır. Türkiye'de ise bağlayıcı tek bir standardın olmaması, güvenlik konusunda ciddiyet eksikliğine yol açıyor."
"Yangın Güvenliği Sisteme Dayandırılmalı"
Yangın güvenliği konusundaki en temel eksikliğin "sistem" yetersizliği olduğuna vurgu yapan Mataracı, "Türkiye'de yangınla ilgili her belediye ve kurum kendi prosedürlerini belirliyor. Bu farklılıklar ise uygulamada ciddi zafiyetlere yol açıyor" dedi.
"İnsan hayatı, belediyelerin veya bakanlıkların inisiyatifine bırakılamaz. Topyekün bir yangın güvenliği sisteminin kurulması, standartların belirleneceği ve bağlayıcı kuralların eksiksiz uygulanacağı bir sistem gereklidir. Yangın yönetmeliklerinin sadece var olması yetmez, bunların sahada uygulanıp uygulanmadığını denetleyen, eksiklikleri belirleyen ve revize eden bağımsız komiteler oluşturulmalıdır" şeklinde konuştu.
Bolu'daki felaketin bir daha yaşanmaması için sadece bireysel sorumluların değil, sistemin bütünüyle ele alınması gerektiğini belirten Mataracı, "Güvenliğimiz şahıs kararlarına bırakılamaz, toplumun sağlığı ve güvenliği için bilimsel ve bağlayıcı standartlar oluşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.