Kaliteli bir hayat yaşamak için birinci öncülün sağlıklı bir bünyeye sahip olmak olduğunu ifade eden . Kemal Okan Soykan:

“Ne yazık ki içinde bulunduğumuz çağın beraberinde getirdiği zorlu yaşam, yoğun iş temposu ve stresi gibi nedenler dolayısıyla sağlığımızı korumak çoğu zaman kolay olmaz. Bu gibi nedenlerin yarattığı en büyük sağlık sorunlarından biri de şüphesiz Boyun Ağrılarıdır. Neredeyse tüm yaş gruplarında görülen boyun ağrılarının çok çeşitli nedenleri vardır ve kişiye özel uygulanacak tedavinin sonuç vermesinde bu nedenlerin doğru tespit edilmesi gerekir.

Boyun ağrısı yaygın görülen şikâyetler arasındadır. Bu ağrı ve tutulmalar nedeniyle kişinin hareketleri kısıtlanabilir, hatta kişi günlük işlerini zorlukla yapar hale gelebilir. Orta yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülen ağrı, boynun, baş ile omuz kısmı arasında kalan bölgesinde herhangi bir noktada hissedilebilir. Bununla birlikte boyun ağrısı bu bölgeyle sınırlı kalmayıp sırtta ve kollarda da hissedilebilir.

En Çok Karşılaşılan Boyun Ağrısı Türü Mekanik Ağrıdır.

Boyun ağrılarının çeşitli türleri vardır. Sık karşılaşılan ağrı türü mekanik ağrıdır. Omurga hastalıkları dışında, oturuş bozukluğu, kötü duruş, kaza, boyun sabit olacak şekilde kitap okumak, yatarak televizyon izlemek, klavye ile yazı yazmak, ev işleri yaparken boynu bir yöne sabitlemek gibi çeşitli sebeplerle oluşan mekanik ağrının nedenini tam olarak tespit etmek zor olsa da, özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerde görüldüğü kolaylıkla söylenebilir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanılmasının akabinde uygulanan çeşitli egzersizler ve ağrıya sebebiyet veren kötü duruşun düzeltilmesi hastalığın tedavi yöntemidir.

Kaygı ve stres gibi psikolojik sorunlar da boyun ağrısına neden olabilir. Stres altındayken kasların gerilmesine neden olan hormonların salgılanması nedeniyle boyun ağrılarının ve tutulmaların görülmesi sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenlerle birlikte trafik kazası, belli bir yükseklikten boynu zedeleyecek şekilde düşme, yüz üstü düşme, spor kazaları veya boğuşma benzeri istenmeyen olaylar, boyunda ciddi hasarlar meydana getirebilir ve bu travmaların hemen hepsi de boyun ağrısına yol açabilir.”

Boyun Fıtığı, Kireçleme ve Romatizmal Hastalıklar da Boyun Ağrısına Neden Olur

Boyundaki omur kemiklerinin arasında disk adı verilen kıkırdaklar bulunur ve bu kıkırdakların içinde de jöle kıvamında sıvı vardır. Bu sıvının çeşitli nedenlerle dışarı taşması ve sinirlere baskı yapmaya başlaması, boyun fıtığını oluşturur. Trafik kazaları, boyun kaslarına aşırı yüklenme, boynu sabit tutarak yapılan masa başı işleri ve hareketsizlik boyun fıtığına yol açan nedenlerden bazılarıdır. İlk belirtileri boyun ağrısı ve boyun hareketlerinde kısıtlanmadır. Sinirlere ne kadar baskı olduğuna ve disklerin bozulma oranına bağlı olarak kollarda uyuşma, kol ve ellerde güçsüzlük meydana gelir

Boyun kireçlenmesi, boyundaki bağlar ve kıkırdakların yıpranması sonucu oluşur. Bağların sertleştiği, kemiklerde çıkıntıların meydana geldiği bu yıpranma neticesinde omurilik ve sinir kanalları daralır. Bu daralma sebebiyle sinirlere baskı olur ve sonuç olarak boyun ağrıları başlar. Bu durumda hastaya genellikle fizik tedavi ve çeşitli egzersizler önerilir.

Eklem ve bağ dokusu ile ilgili hastalıkların genel adı romatizmadır ve çeşitli türleri vardır. İltihapsız romatizma türlerinden, yumuşak doku romatizması fibromiyalji ve iltihaplı romatizma türlerinden ankilozan spondilit, boyun ağrısı ile kendini gösteren romatizmal hastalıklar arasındadır. Enfeksiyon Hastalıkları, iç organlarda görülen hastalıklar, kemik hastalıkları ve hormonal rahatsızlıklar, omurga iltihabı ve tümörler de boyun ağrılarına yol açan sebepler arasındadır.

Bu Belirtileri Yaşıyorsanız Zaman Kaybetmeden Doktorunuza Başvurun

Aşağıdaki maddelerden biri ya da birkaçı size tanıdık geliyorsa, hemen doktorunuza başvurmakta gecikmeyin:

Ağrınız günden güne artarak ilerliyorsa;

Boyun ağrısı kola sıçramışsa ve kolun hissizleşmesi, uyuşması ya da tutmaması gibi şikâyetler yaşıyorsanız;

Genel olarak bir halsizlik, kendini iyi hissetmeme şikâyetiyle birlikte boyun ağrısı da varsa;

Boyun ağrısının yanı sıra idrara çıkmakla ya da yürümekle ilgili de bir problem yaşıyorsanız;

Boyun kemiklerinizde hassaslaşma ve yumuşaklık hissediyorsanız;

Romatizmal artrit ya da kanser gibi önemli bir hastalığın yanı sıra boyun ağrılarınız başlamışsa. “

Bireyler, yaşadıkları sağlık sorunları ile ilgili, bir uzmana çoğu kez kendilerini mecbur hissederek başvururlar. Bu sorunların geçici olduğunu düşünerek kulaktan dolma bilgilerle sıhhat aramak, kişiyi daha da hasta eder. Sağlıklı beden ve beyinler ile sağlıklı bir toplum için sağlığınızı hiçe saymayın, hekiminizden destek isteyin” dedi.