Kaytazdere Belediye Başkanı Doğan Çitil, geçtiğimiz yıl  yapılan Mahalli Seçim sonrası ilk defa Yalova’nın yerel ve ulusal basın mensuplarının huzuruna çıktı. Başkanlık görevine seçildiği son bir yıl içinde yaptığı hizmetleri, Cumhuriyet Halk Partili Kaytazdere Belediye Meclis Üyeleri ve belediye personeli ile birlikte değerlendiren Çitil, birçok hizmeti basın gazetecilerle paylaştı.

Kaytazdere Belediyesine ait Çamlık tesislerinde basın mensuplarını eşi ile karşılayan Başkan Doğan Çitil, hep beraber yapılan kahvaltının ardından son bir yılı değerlendiren açıklamada bulundu.  

Özgür Özel'e 23 Nisan’da Çocuktan Ali Koç Sorusu Özgür Özel'e 23 Nisan’da Çocuktan Ali Koç Sorusu

Çitil; ‘’Kendimizi başkan sıfatıyla anmadan, abilerimizin önerisiyle başkan adayı olduk. Hasbelkader seçimi kazandık. Çabamız vardı mesai arkadaşlarımız orada müdürlerimiz orada çalışma arkadaşlarımız orada sizler de görmüşsünüzdür. Bir yerde bir eksik varsa koşuşturmaya, mütevazı bir belediye olmaya gayret gösterdik.

Başkan Çitil Ilk Bir Yılını Değerlendirdi-1

Çitil, ‘’Kaytazdere Belediyesinde 24 yıl çalıştım’’

1976 İzmit doğumluyum. İlk, orta ve liseyi İzmit’te tamamladım. Annem Kaytazdere’li olduğu için babam İzmit Belediyesi’nden emekli olduktan sonra kendi yerimize ev yaptık ve ikametimizi burada gerçekleştirdik. 2000 yılında Kaytazdere Belediyesinde çalışmaya başladım. 15 sene belediye de su işleri sorumluluğu görevini yaptım. 10 sene de Ali Kangal Başkan zamanımızda Emlak Tahakkuk sorumluluğu yaptım. Tam emekliliğin bıçak sırtı olduğu zamanlarda EYT vurduktan sonra, başkanlığa adaylığımızı koyduk ve buradayız karşınızdayız. Siz basın mensupları arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Basın Toplantısına hepiniz hoş geldiniz.

Kaytazdere, Yalova ili Altınova’ya bağlı bir yerleşim yerindedir. Kurulduğu tarih bilinmemekle birlikte Kurtuluş Savaşı’nın Bulgaristan’dan göç eden 40 ailenin buraya yerleşmesiyle birlikte kurulduğu tahmin edilmektedir.  Kuruluşu 1879-1880’dir.

Başkan Çitil Ilk Bir Yılını Değerlendirdi-4

Çitil, Kaytazdere Beldesinin kuruluş tarihi hakkında bilgiler verdi

Kaytazdere Belediyesi 1989 da kurulmuştur. Beldenin halk arasındaki diğer ismi Sarayışık tır. Sanayi kolları ile birlikde tarım ve hayvancılık ve kalıcı ekonomik sahip olmak ve nüfusu yaz aylarında 15.000'e ulaşmaktadır. Saralkent mevkiinde, beldemiz sınırları içerisinde 1 km uzunluğunda bir plaj da bulunmaktadır. Genel olarak müstakil konutlardan oluşan Kaytazdere, yaklaşık 12.000 hektar büyüklüğündedir. 7173 nüfusa sahiptir. Yaz aylarında nüfusumuz iki kat artmaktadır. Kuzey kısmında yer alan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan beldemizin sahilinde turizmine yönelik faaliyetleri barındıran saha bandı olan hizmet ticaret alanları mevcuttur. Sahilimiz yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğundadır. Sahilin arka planda da yaklaşık 500 metre bir mesire alanımız (çamlık) mevcuttur.

Çitil, ‘’Mavi bayrak asma töreni yaptık’’

2024 yılında Mavi Bayrak ödüllü Kaytazdere Belediyesi Sanat ve Plajında Mavi Bayrak asma töreni yaptık. Yalova Valimiz Dr. Hülya Kaya ve Türkiye çevre Eğitim Genel Müdürü ve protokol eşliğinde ve Mavi Bayrak kriterini bize sağlayan Özlem Akman’ın önderliğinde Kaytazdere beldemiz Mavi Bayrak sahibi oldu. İkinci Mavi Bayrak alma durumumuz oluştu. Yaklaşık 200 m civarında, adına ‘Saraycık Plajı’ olarak adlandırdığımız plaj için ana arterleri bitirdik. Haziran ayında yapılacak çevre ödüllerinde, ikinci etap için de ödül almak istiyoruz. Kaytazdere Belediyesi olarak ikinci Mavi Bayrak kriterlerine uygun plaj için, vatandaşlarımıza söz veriyoruz.

2024 çevre etkinliğimize Marmara Plajımızı da halkımızla ile Kaytazdere Gönülleri Platformuyla birlikte bütün sahilimizi temizledik ve güzelleştirmeyi bir adet haline getirdik. Plajımızı hep birlikte boyama ve düzeltme ekimi yaptık.

Marmara Programı kapsamında, sürdürülebilir bir kalkınma amacı doğrultusunda geri dönüşüm çocuk atölyesi düzenledik. Çocuklarımız, geri dönüşüm atölyesinde atıklarını çöp olmadığı ve nasıl sahada dönüştüğünü öğrendiler. Ayrıca çevreyi koruma konusunda aileler resim yaparak keyifli bir ortam gerçekleştirdiler.

Çitil,  ‘’Özel çocuklarımızı keyifli vakit‘’

23 ve 29 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftasında, Gazanfer Bilge Engelliler Okuluyla protokol yaparak bütün öğrencileri Çamlık Sosyal Tesisleri’nde ağırladık ve burada Geri Dönüş Atölyesi için resimler yaptık. Mavi Bayraklı plajımızda yürüyüş yaptık, top oynadık, mangal yaptık, çevreci etkinliğimizi özel çocuklarımızı keyifli vakit geçirmenin anını yaşadık.

Başkan Çitil Ilk Bir Yılını Değerlendirdi-2

Çitil, ‘’Benim Okulum, Benim Tarihim, Benim Geleceğim’ projesine start verdik’’

1950 yıllarında Kaytazdere’de bir köy okulu vardı. Bu okul Milli Eğitim’e aitti. 6.5 dönüm alana sahip ve bu yeri dönemin Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Meşe ile Yalova Valimiz Dr. Hülya Kaya, Kaytazdere Belediyesinde yaptığımız protokolle Kaytazdere Belediyesine yeri tahsis ettiler. Köyün meydanında olan okul ve alanı için bir projemizi vardı. Bu projenin amacı, kültürümüzü kuşaktan kuşağa aktarılmasıydı. Bu aktarımın en önemli araçlarından biri kent müzesiydi. ‘Benim Okulum, Benim Tarihim, Benim Geleceğim’ projesiyle beldemiz doğal kültürel kimliğini, dünden bugüne ve bugünden yarınlara taşıyan, geçmişte geleceğe bağlayan bir müze olmasını amaçlamaktadır. Bu müzeyle beldenin tarihsel ve kültürel bilgilerini her kesimden insanlarla paylaşan, güncel yaşamlardan oluşan bir mekan oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu projeyi, belde halkının beldeyle bağlarını güçlendirmek ve yaşayınca bölgeyi benimsemesi, kültürel kimliğinin gelecek kuşaklara aktarılarak önemli miras olduğunu kavrayan bir anlayışın gelişmesi için katkı sağlamasını amaçlamaktayız.

Artık, Kaytazdere Belediyesi’nin restore edilmiş ve kültür yapısı vardır.  Bu okul,  günümüze ulaşmış beldemizin tek tarihi yapısıdır. Restorasyonu konusunda uzman mimarın kontrolünde, proje yönetim ekibini oluşturarak ve bunun ilk haline uygun şekilde restorasyon gerçekleştirilecektir. Yapım, onarım sürecinde çalışacak ustalık işlerin önemleri, bu beldede yaşayan ve okulda eğitim görmüş kişilerden seçilmesini hedeflenmektedir.

Çitil, ‘’Kaytazdere bu projeyi sevdi ve peşinde koşuyor’’

Kaytazdere köy okulu, beldenin günümüze ulaşabilmiş tek kültür varlığıdır. Kaytazdere Beldesinde geçmişe ait izlerini gelecek nesillere aktarabilmek nitelikli bir yapıdır. Kültür varlıklarımızı korumak, ulusal ve evrensel görevimizdir. ‘Benim Okulum, Benim Tarihim, Benim Geleceğim’ projesiyle bu yapının restorasyonu ve özgür kimliğe uygun olarak yeniden işlev kazanması, projenin özel hedeflerindendir. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Kaytazdere’nin merkezinde kalan, eski atıl bir yapımızdı. Allah razı olsun, Yalova İl Milli Eğitim Müdürümüz ile Valimize. Kaytazdere Belediyesine yapılan tahsisden sonra, biz burasını güzel bir sosyal donatı haline getireceğiz. içinde 5 tane derslik olacak. Bir dersliğinde, kütüphane faaliyeti gösterecek. Diğer dersliklerde resim sergisi ve İngilizce kursların yapılacağı bir alan oluşturacağız. Bir diğer derslikte köy müzesi yapacağız. Bütün Kaytazderelilerin, video ve slayt şeklinde anılarını kitap şeklinde derlemeyi planlıyoruz. Bunların hepsini proje ekibimizle yapacağız. Kendilerine çok inanıyor, çok güveniyor ve bu projeyi başaracağımıza inanıyoruz. Ş u an çatımız bitti. Sıva aşamasındayız. Kapılarımız, çerçevelerimiz yapıldı. Kaytazdere de okuyan çok öğrenci var. Projenin, %20’lik kısmını bitirdik. Kaytazdere Belediyesinden şu ana kadar, 100.000 TL para çıktı. Kaytazdere, bu projeyi sevdi ve peşinde koşuyor.

Çitil, ‘’Kaytazdere beldesi, Yalova ve Karamürsel’in gözbebeğidir’’

Eskiden, tersanenin kullandığı mendirek alanı da Kaytazdere Belediyesine devredildi. Ancak bu alanda kötü bir koku oluşmuştu. Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’den ricada bulunarak, büyük bir ekskavatör sağladık. Bu araçla mendireğin içinde bir kanal açtık. Kaytazdere beldesi sadece bizim değil, Yalova ve Karamürsel’in gözbebeğidir ve bu alanı daha güzel hale getirmek istiyoruz.

Beldemizde yol yapım ve bu saha çalışmalarına devam ettik. Haliyle ekonomik güçlüklerden dolayı aşırı bir yol yapamadık. Ama gerek tamir olsun, gerek bir eksikliğimiz bulunsun, her türlü telafisini ettik. Az bütçeli ve stabilize yollar yaptık.  

Haşerelerle mücadele geçen sene seçim dönemine geldiği için iktidar dönemi ilaçlama yapılamamıştı. Bu sene sivri sineksiz bir Kaytazdere planlıyoruz. Larva dönemindeki bütün ilaçlarımızı attık. Personelimizi eğittik ve ilaçlarımızı temin ettik. Bu sene sineksiz Kaytazdere beldesi düşünüyoruz.

Bölgemizde hizmete devam eden eski sağlık ocağımızın binası yıkıldı. Yerine 800 m² büyüklüğünde, 2 katlı yeni bir sağlık tesisi ve 112 acil servisi yapılmaktadır. Temeli atıldı ve yaklaşık 1,5 ay içinde açılması planlanmaktadır.

Başkan Çitil Ilk Bir Yılını Değerlendirdi-3

Çitil, ‘’Araç filomuzu güçlendiriyoruz’’

Beldemizin bazı noktalarına belediye protokolü ile birlikte araç şarj etme yerleri koyduk. Göreve başladığımız günden itibaren, belediyemize 2 tane motosiklet, bir tane hasta nakil aracı, bir tane eski kamyonumuz vardı onun tamirini yaptık. Asfalt için kullanıyordu onu belediye bünyemizde geçirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bir tane körüklü otobüs aldık. Tutarlı Endüstriyel firmasının bize hediye ettiği 16 + 1 minibüsümüz oldu. Araç parkımız çok kötüydü. 3 tane hurdaya çıkmış aracımız vardı. Gebze’de faaliyet gösteren Atılgan Ford Bayii sahibi bölgemizde oturuyor. ‘Size uygun fiyatta transitler vereceğiz’ dediler. Kaytazdere Belediyesi bütçesini hazırlıyor. Şu an avans versek bir ay içerisinde araç Belediyede olur.

Çitil, ‘’Birçok kültür faaliyeti gerçekleştirdik’’

Belediyenin faaliyetleri ise, geçersek Azerbaycan’ın Devlet Sanatçısını piyano resitallerimizde öğrencilerimizle buluşturduk. Yalova Şiir Akşamları Edebiyat Günleri kapsamında, bir söyleşi gerçekleştirdik. Kardeş Kentler buluşmasını, Kaytazdere Edebiyat Günleri kapsamında bir söyleşi gerçekleştirdik. Yalova’daki bütün şairlerimizi  kültür merkezimizde ağırladık. Kaytazdere de iki yamuk ağaç var. Kaytazdere tarihinde bunlar 2 tane ağaç ve bütün sevgililer orada aşk yaşamışlar. Bütün kavgaları orda olmuş. Bütün buluşmalar bu iki yamuk ağacın olduğu yerde yapılmış. Bütün buluşmaları herkes orada yaşamış. Şair Orhan Kocadağ, iki yamuk ağacın buluşma noktası hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bir şiiri yazdı. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Çitil, ‘’Kıbrıs Gazilerimize ev sahipliği yaptık’’

Kıbrıs Barış Harekatı 50. yıl dönümü sebebiyle Yalova’da bulunan bütün Kıbrıs Gazilerini, Kaytazdere Belediyesi Kültür Merkezimizde ağırladık. Mangal yaptık ve Kıbrıs Gazilerimizin yanımızda olmalarından gurur duyduğumuzu onlara belirttik. Çok muhteşem bir gündü.

Faaliyetler konusunda halkımızı unutmadık. Kapı çalmanın bahanesini bulmaya çalıştık ve ‘Patates Etkinliği’ düzenledik. Üreticiden halka bire bir organizasyon yapıp, Nevşehir’den patates aldık. Patatesleri, poşetleyip kapatıp dolaşarak vatandaşlarımıza hediye ettik. İnsanların bize olan tepkisini ölçtük. Bu etkinlik ile belde halkı ile iletişim sağladık.

2024-2025 öğretim yılında, bütün öğrencileri ziyaret ettik. Öğretmenler Gününde eğitimcilerin gününü kutladık Bölgemizde oturan bütün öğretmenleri evlerine tek tek ziyaret ettik, ellerini öptük.

30 Ağustos Zafer Bayramını tüm halkımızla birlikte coşkuyla kutladık. Kaytazdere Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosuyla birlikte yürüyüş düzenledik ve bando eşliğinde güzel bir aksiyon gerçekleştirdik.

Yangın ve deprem güvenlik önlemleri konusunda yangın müşavirimiz ile birlikte bir seminer düzenledik. Halkı Kaytazere Belediyesi Kültür Merkezimizde bilinçlendirmek için gayret gösterdik.

Kaytazere Belediyesi Kültür Merkezimizde, 18 Mart Çanakkale Zaferi Bayramının kutlandığı günde, şehit ailelerine iftar programı düzenledik.

12-16 Nisan tarihlerinde Çorum’da yapılan U 20 Serbest Güreş Kategorisinde Türkiye Şampiyonasında dereceye giren Kaytazdere’li Emin Kapalı’yı  Kaytazdere Belediyesinde işe aldık. Kaytazdere Belediyesi’nin bundan sonraki müsabakalarda sporcusu olarak beldemizi temsil edecek. Bir ay sonra Dünya Şampiyonasına gidiyor ve Dünya Şampiyonu olacağına kesin gözle bakıyoruz. Sporcumuz Emin Kapalı’ya büyük bir destek veriyoruz.

Altınova Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle; meşrubat kursu ve müzik kursu açmasını sağladık. Kaytazdere Belediyesi Kültür Merkezinde ücretsiz olarak, hamile kadınlara yönelik plates, çocuk jimnastiği konusunda ücretsiz eğitimler veriyoruz. Yaklaşık 200 kadın, 100 çocuk kursiyerimiz var. Bu faaliyetlerimizde Kaytazdere’de ikamet eden ve belde dışında okuyan öğrencilerimiz için ücretsiz öğrenci servisini hayata geçirdik. 80 öğrencimizi Karamürsel ve Altınova'ya taşıyıp, bu öğrencilerin servislerini ücretsiz çekiyoruz.

Zabıta ekiplerimiz, bakkal, okul kantinleri, hijyen, ruhsat kontrollerini aralıksız yapmaktalar. Kaytazdere Belediyesine ait Çamlık Mesire  alan içerisinde tüm ağaçları koruyarak, ahşap oturma grupları yerleştirmeyi planlıyoruz.

Marmara Projesi kapsamı alanında bir tane eski evimiz var. Denize sıfır. Benden bir önceki belediye başkanımız isim hakkı bedelini ödemiş. Bize de inşallah yapmak nasip olacak. Bu binayı, sosyal tesis ve Mavi Bayrak yönetim ofisi olarak kullanılması için planlıyoruz. Bir hafta içerisinde bu evin tadilatına başlayacağız.

Saraycık Plajımız, sadece halka özel bir plaj olacak. Bir kısmını belediye üstlenecek. Şezlonglar koyacağız havlusunu alan gelecek ve hiçbir ücret 200 metrelik kısımdan alınmayacak. Sosyal belediyeciliği Kaytazdere beldesinden yansıtmak istiyoruz.

Beldemizde; çocuk parkı, yürüyüş sahil yolu, çamlık köy piknik alanları yapacağız. Geri dönüşüm ve çöp kutusu  ihtiyaçlarımızdan dolayı onları tekrar yenilemek için uğraşıyoruz.

Biliyorsunuz yani belediyelerin durumlarını. Burada acıtasyon yapmamıza gerek yok. Kaytazdere olarak halkımız da yaşananların bilincinde. İmkanlarımız dahilinde yapabildiğimiz kadarını yapıyoruz. İyi de yapmak istiyoruz. Belediyemizde; 2 adet kamyon, 2 adet pikap, 2 adet traktör, 1 tane minibüs, 1 kanal açma aracı, 1 tane vidanjör, 1 cenaze aracı, 1 JCB 1 kanal kazıcı var.

Çitil, ‘’Kaytazdere Belediyesinin 62 personeli ile gece-gündüz çalışıyoruz’’

62 personelle Kaytazdere belde halkına hizmet vermeye çalışıyoruz. Marmara kanalımız, 1 km uzunlukta plajımız, 200 metre bölümünde Mavi Bayrak almayı planlıyoruz. Bu alanda, özellikle kent mobilyaları aydınlatmalara ihtiyacımız var. Bunları tedarik ettikten sonra Mavi Bayrağımızı asacağız inşallah. Sarf ettiğimiz bu bölge dışında; Şen Sokak, Akın Mahallesi ve yukarı ki mahalleler olmak üzere bir sürü bölgemiz var. Saraykent’e verdiğimiz önemi vatandaşlarımız iyi biliyor. Aynı şekilde hizmetlerimizi her bölgeye götürüyoruz.’’ Dedi.  

Haber-Fotoğraf: Merve Yahşi