Köse, edebiyatın türlere ayrılması konusunda alışılagelmiş kalıpları sorgularken, “polisiye”, “tarihsel”, “tarihi”, “romantik”, “macera” gibi etiketlerin aslında yetersiz olduğunu vurguladı. Yazar, edebiyatı iki temel başlıkta incelemek gerektiğini ifade ederek, bir yanda insanın yaşam koşullarından uzaklaşmasına aracılık eden, diğer yanda ise hayatın gerçekliklerini somutlaştıran “gerçek edebiyat”ın yer aldığını belirtti.
“Kitaplar genel olarak iyidir diyebilir miyiz?” sorusuna ise Köse, “Soyut kitap övgüsü anlamsız” diyerek cevap verdi. Toplumun homojen bir yapı olmadığını belirten Köse, her düşünce, kitap ya da gelişmenin farklı kesimler üzerinde farklı etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. “Eğitim şart” gibi genelleyici ifadelerin soyut kaldığını, asıl önemli olanın hangi değer ve amaçlar doğrultusunda bir eğitimi savunduğumuzu netleştirmek olduğunu ifade etti.
Söyleşi, katılımcıların soruları ve paylaşımlarıyla daha da zenginleşirken, edebiyatın insanlar arasındaki empatiyi ve anlama becerisini güçlendiren bir sanat olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.
Programın sonunda KATFA-DER Başkanı, Zafer Kösese\u201ye katkılarından dolayı teşekkür ederek, “Edebiyat, birbirimizi anlama ve anlatma sanatıdır. Bugün bunu bir kez daha idrak ettik. Katkıları için kıymetli yazarımıza minnettarız,” dedi.
Etkinlik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin tarafından Köse'ye teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.