Yangının otelin restoran katında başladığı ve hızla yayıldığı bildirildi.
Gazetemiz bünyesinde köşe yazarlığı yapan ve ayrıca yangın güvenlik uzmanı olan Fikret Kır, Flash Haber TV canlı yayınına katıldı. Kartalkaya Grand Kartal Otel’inde çıkan yangın hakkında haber spikerinin sorularını cevaplayan Kır, izleyicilere önemli bilgiler aktardı. 
Kır sorulan sorulara;
"Öncelikle hayatlarını kaybedenlere rahmet diliyor, bir daha bu tür felaketlerin tekrar yaşanmamasını temenni ediyorum. 
Yangınlarda, yapılar gerek ahşap, gerekse betonarme olsun yangınla ilgili önlemler alınabilir. Özellikle bu tür yerlerde doğayı bozmamak adına estetik açıdan daha çok ahşap tercih ediliyor. Ahşap yapılarda geç yanar, zor yanar, yanmayı ilerletmez, yanmayı devam ettirmez şeklinde önlemler alına bilinir. Ülkemizdeki eksikliklerden en önemlisi, bina yapılırken bir yangın uzmanından bir yangın danışmanından destek alınmıyor olmasıdır. Bina daha yapım aşamasındayken neler yapılması gerektiği ile ilgili yangın güvenlik uzmanlarından destek alınması lazım. Binada yapı sallığı sağlayan yapı eğer ahşaptan yapılıyorsa, bununla ilgili hangi malzeme kullanılması gerektiği hakkında bilgi alınması gerekir. 
Binanın içerisinde yangının oluşabileceği alanlar, mutfaklar, depolar, arşiv odaları, elektrik odaları, kazan daireleri gibi yerler varsa, buralar 120 dakika yangın ve duman geçirmez yapılarak yangın çıktığında diğer yerlere ulaşmasını engelleyecek doğru katları arasında yine pasif yangın önlemi dediğimiz yangın geçirmezlikleri sağlayan önlemler alına bilinir. En önemli noktalardan birisi de insan tahliye etmektir. Erken haber almak için yangın alarmı, algılama sistemleri kurmak gerekir.
Görüldüğü üzere binanın yapı sallarında ahşap çok fazlasıyla kullanılmış. Muhtemelen çıralı ağaçlardan yapılmış. Ağaç yapılar kurudukça yanma oranları artar. Dolayısıyla yangın çıktığında büyüme oranı yüksek olur. Yangının mutfaktan çıktığı söylendi. Davlumbazda da bir söndürme sistemi olması gerekir. 
Mutfakta bir yangın ve duman olduğunda erken yangına müdahale sistemlerinin olması lazım. 
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik var. Yönetmeliğin bir maddesinde birbirine alternatif olacak çıkışlar olması lazım. Ama ticari yaklaşımlar gereği iki merdiven yerine oda kazanç getireceği bir şey olduğu için genelde bir merdivenle çözülmeye çalışılıyor. 
Halbuki yönetmelik, birbirine alternatif yangın kaçış merdiveni zorunluluğu getirmiş. Merdivenin, kaçış merdiveni olarak kullanılacaksa yangına uygun olmasını gerekli olma şartlarının oluşturulması gerekir Ayrıca, elektrik olmadığında görünmesi için çıkış yönünü gösteren ışıklı işaretlerin olması gerekiyor.
Alarm sistemlerinin erken çalışması, merdivenlerinin yeterli olması, yönetmeliğe uygun olması gerekir. 
Bir diğer en büyük eksiklik denetim eksikliği, denetimlerin yapılmaması ve kişilerin bununla ilgili bilince sahip olmaması,  yangınlarda can kaybını arttırıyor" şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Yalova Belediyesi'nden Sokak Hayvanlarına Kapsamlı Destek Yalova Belediyesi'nden Sokak Hayvanlarına Kapsamlı Destek

Whatsapp Image 2025 01 21 At 13.25.22

Editör: Merve Yahşi