Güncel

Rize'de Çay Hasadı, İklim Değişikliği Etkisiyle 4. Sürgün Toplanıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde iklim değişikliğine bağlı olarak hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyretmesi, çay hasadının süresini uzattı

Aralık ayında, kar altında yapılan çay hasadı, dünya genelinde ilk kez Rize'de gerçekleştirildi. Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, "Rize'de iklim krizinin etkilerine rağmen kaliteli bir çay hasadı yapılıyor. Üzerine kar yağmış çay, dünyada ilk kez burada toplandı" dedi.

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaklaşık 830 bin dekar alanda çay üretimi yapılırken, her yıl yaklaşık 1 milyon üretici aile bu alanda çalışıyor. Bu yıl, iklim değişikliğinin etkisiyle çay hasadı daha geç başladı. Yılda üç sürgün toplanan çayda, Aralık ayında 4. sürgün de yapıldı. Çay üreticileri, ÇAYKUR'un sezonu kapatmasının ardından topladıkları çayları özel fabrikalara satmaya devam ediyor.

 

İklim Değişikliği Hasadı Uzatıyor

Bünyamin Arslan, iklim değişikliğinin çay hasadına olumlu bir etki yaptığına dikkat çekerek, "Bölgemizde iklim kriziyle birlikte çeşitli olumsuzluklar yaşanmasına rağmen, sıcak havaların çay hasadına katkı sağladığını görmekteyiz. Aralık ayında 4. sürgün çayı topluyoruz. Bu durum, çayın kalitesini artırıyor" şeklinde konuştu.

 

Uzun Süreli Çay Hasadı Gören Üreticiler Şaşkın

Rize Ziraat Odası Başkanı, geçmiş yıllarda bu kadar uzun süren bir çay hasadı görülmediğini belirtti. "Büyüklerimden duyduğum kadarıyla, Rize'de hiç bu kadar uzun süren bir çay hasadı yaşanmamıştı. Sıcak havalar ve iklim krizinin etkisiyle, bu yılki hasat dönemi de oldukça kaliteli geçti" diyen Arslan, gelecekte iklim değişikliğinin ne yönde ilerleyeceğini kestirmenin zor olduğunu ifade etti.