Çemberlitaş’taki Sultan II. Mahmut Türbesinde bulunan Hasan Fehmi Bey’in mezarı başında gerçekleşen törende, TGC yönetimi ve müze yetkilileri hazır bulundu. Törenin ardından, TGC Basın Müzesi’ndeki Öldürülen Gazeteciler Galerisi ziyaret edilerek, bugüne kadar yaşamını yitiren 67 gazeteci bir kez daha anıldı.

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül’ün Gözaltı Nedeni Ortaya Çıktı Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül’ün Gözaltı Nedeni Ortaya Çıktı

Törende konuşan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilik mesleğinin Türkiye’de ne denli ağır bedellerle sürdürüldüğünü vurguladı. Güneş, 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde suikasta uğrayarak hayatını kaybeden Hasan Fehmi Bey’in, basının ilk şehidi olduğunu hatırlatarak şu açıklamalarda bulundu:

“Hasan Fehmi Bey'in öldürülmesinin üzerinden 116 yıl geçti. O günden bu yana Türkiye'de 67 gazeteci, bombalı ve silahlı saldırılarla yaşamını yitirdi. Bu cinayetlerin bir kısmında tetikçiler yakalansa da, azmettiriciler hâlâ ortaya çıkarılmadı.

Gazetecilik suç değildir. Demokrasi ayıbı olan bu cinayetleri asla unutturmayacağız. Tetiği çektirenlerin yargı önüne çıkarılması için TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması çağrımızı yineliyoruz.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1997 yılında aldığı kararla 6 Nisan’ı "Şehit Gazeteciler Günü" olarak ilan etti. Bu tarih, 2005 yılında yeniden düzenlenerek “Öldürülen Gazeteciler Günü” adını aldı. O tarihten bu yana her 6 Nisan’da, Hasan Fehmi Bey’in anısı yaşatılırken, öldürülen tüm gazeteciler de saygıyla anılıyor.