Yeni düzenlemelere göre, Marmara Denizi’nden geçerek Ege ve Karadeniz’e avlanmaya gidecek trol gemilerinin, Geçiş İzin Belgesi alması ve av malzemelerini mühürletmesi zorunlu hale getirildi. Söz konusu gemiler, ağ ve kapılarını güvertede ya da ambarda bulundurmak zorunda olacak.

Bir diğer dikkat çeken değişiklik ise alamana (voli) ağlarıyla 15 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında uygulanan av yasağının kaldırılması oldu. Ayrıca, uzatma ağlarında ağ göz açıklığı 50 mm ve üzeri olanlar için derinlik sınırı kaldırılırken, misina ağlarının kullanım limiti 500 metreden 1000 metreye çıkarıldı.

Palamut avcılığı için yeni tarih de açıklandı. Gırgır ve trol dışındaki yöntemlerle palamut avcılığı 14 Ağustos’ta başlayacak.

12 metre üzeri tekneler için de sınırlamalar getirildi. Bu gemiler, ruhsatlarında belirtilmeyen av araçlarını kullanamayacak ve bulunduramayacak. Ancak tek bir av aracı türü bulunmak şartıyla, uzatma ağı, alamana, parakete veya zıpkın kullanılabilecek.

Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nda yardımcı gemi kullanımı tamamen yasaklandı. Sadece gırgır ağını çevirmeye yarayan botlar hariç tutuldu. Yardımcı gemilerin, diğer denizlere geçişi için ise en geç 3 gün içinde geçiş yapılması ve Geçiş İzin Belgesi alınması şartı getirildi.

Genç Yazardan Anlamlı İmza Günü Genç Yazardan Anlamlı İmza Günü

Öte yandan amatör balıkçılık yapanlar için de önemli bir yenilik var. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren su altı tüfeğiyle avcılık yapacak kişiler, dalma yöntemiyle avlandıklarını gösteren Amatör Balıkçı Belgesi’ni il veya ilçe tarım müdürlüklerinden almak zorunda olacak.

Yapılan bu düzenlemelerin, sürdürülebilir balıkçılık, deniz ekosisteminin korunması ve avcılığın daha kontrollü yapılması amacıyla hayata geçirildiği bildirildi.