7-8 Haziran tarihlerinde yapılacak olan 2024 YKS, TYT ve AYT oturumlarında başarılı olmak için ter dökecek 3 milyonu aşkın öğrencinin sınav stresini yoğun olarak yaşadığını belirten Tuma, sınavın hayatın merkezine konulacak geri dönüşü olmayan bir sınav olarak değerlendirilmemesi gerektiğini hatırlattı.
Tuma, “Öğrencilerin sınavı ne olarak gördüğü çok önemli, bir son mu yoksa yeni bir başlangıç mı? Sınava nasıl baktığımız, ona yüklediğimiz anlamı belirler ve ne kadar anlam yüklersek ağırlığı da o kadar fazla olacaktır. Bu sınav hayatınızın merkezine koyacağınız, geri dönüşü olmayan bir sınav değil, yürüdüğünüz yolda sadece üzerinden geçeceğiniz bir köprüden ibaret ve bu köprüyü kaçırsanız bile yol akışında geçebileceğiniz köprüler olduğunu göreceksiniz. Son zamanlara geldiğimizde aklınıza, yeterince çalıştım mı, acaba kazanabilecek miyim, gibi sorular sorarak değerli olanın sarf edilen çaba olduğunu hatırlayın” dedi.
Sınav öncesi kaygı kontrolünün ne şekilde yapılması gerektiğiyle ilgili önerilerde bulunan Tuma, “İlk olarak doğru nefes alıp verme ve gevşeme teknikleri ile stres kontrol altına alınmalıdır. Kaygı ve uyku arasında ciddi bir bağ vardır. Bundan dolayı son günlerde uyku düzenine dikkat edin, en az 7-8 saat uyumuş olmaya özen gösterin. Son gece ağır yemekler yemekten kaçının. Sınav öncesi bol su tüketimi yapmayın, sınav esnasında ise suyu yudum yudum için. Son olarak sınav yerinize bir iki gün önceden gidip görün ve son güne geldiğinizde artık ders çalışmayıp sosyalleşin” diye bilgi verdi.