Trump, 1 Şubat’ta imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin’den gelen ürünlere ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti. Kanada'nın enerji kaynaklarına ise daha düşük bir tarife uygulanırken, tarifelerin 4 Şubat gece yarısından itibaren geçerli olacağı duyurulmuştu. Ancak, 3 Şubat’ta Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından, Meksika'ya yönelik yüzde 25'lik gümrük vergisi bir ay süreyle ertelendi. Kanada’ya getirilen vergiler de, Kanada'nın sınır güvenliğine yönelik alacağı önlemler karşılığında 30 gün süreyle durdurulacak.
Trump, Çin ile de 24 saat içinde görüşme yapmayı planladığını belirtirken, Çin’e getirilen yüzde 10’luk gümrük vergisinin artabileceği uyarısında bulundu. Analistler, bu gelişmelerin ticaret savaşları endişelerini artırdığına ve özellikle enflasyonla mücadele eden ekonomilerin daha fazla müzakereye dayalı bir strateji benimsemek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri de gümrük tarifelerinin enflasyon üzerinde yaratacağı baskılar hakkında uyarılarda bulundu. Boston Fed Başkanı Susan Collins, tarifelerin fiyatları artırma olasılığını gündeme getirirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise iş dünyasının bu artan maliyetleri fiyatlara yansıtabileceğini belirtti.
ABD’de açıklanan yeni veriler, imalat sanayinin beklenenden güçlü bir performans sergileyerek büyümeye başladığını gösterdi. Öte yandan, Alphabet (Google), Merck&Co, AMD ve Amgen gibi büyük şirketlerin açıklanacak bilanço verileri, piyasalarda volatiliteyi artırabileceği öngörülüyor.
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri %4,57 seviyesinde işlem görürken, dolar endeksi %0,2 oranında düşüşle 108,9’a geriledi. Altın ons fiyatı 2.817 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izlerken, Brent petrol varil fiyatı da %0,9 azalarak 75 dolardan işlem görüyor.
Avrupa ve Asya Piyasalarındaki Yansımalar
Avrupa borsalarında dün satış ağırlıklı bir seyir hakim olurken, Trump’ın ek gümrük vergilerine yönelik açıklamaları yatırımcıların gündemindeydi. Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyon, ocakta %2,5’e yükseldi ve imalat sanayi PMI verileri de artış gösterdi. Ancak, Trump’ın gümrük vergisi kararları, Avrupa otomobil üreticilerinin hisselerine satış baskısı oluşturdu. Volkswagen, BMW ve Porsche gibi şirketlerin hisseleri ciddi değer kaybı yaşadı.
Almanya DAX 40, İngiltere FTSE 100 ve Fransa CAC 40 endeksleri sırasıyla %1,40, %1,04 ve %1,20 değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar ise yeni güne negatif başladı.
Asya piyasalarında ise pozitif bir seyir öne çıktı. ABD'nin Çin'e uyguladığı %10'luk gümrük vergisinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, müzakerelere dair beklentiler arttı. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %0,7, Güney Kore’nin Kospi endeksi %1, Hong Kong Hang Seng endeksi ise %1,2 yükseldi. Çin piyasaları ise tatil nedeniyle kapalıydı.
Türkiye'deki Piyasa Gelişmeleri
Yurt içinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün %2,30 değer kaybederek 9.774,40 puandan kapanmıştı. Dolar/TL ise %0,4 artışla 35,9777 seviyesinden kapanmıştı. Bugün, Dolar/TL 35,0120 seviyesinde işlem görüyor. Analistler, teknik olarak BIST 100'ün 9.700 ve 9.600 seviyelerinin destek, 10.000 ve 10.100 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
Yurt içinde, reel efektif döviz kuru ve finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları gibi veriler izlenirken, yurt dışında ise JOLTS açık iş sayısı, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek.