Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin kendisine yazdığı mektubu kamuoyuyla paylaşarak, Ukrayna’nın kalıcı barış için en kısa sürede müzakere sürecine başlamaya hazır olduğunu duyurdu. Trump, "Hiç kimse Ukraynalılardan daha fazla barış istemez. Ben ve ekibim, kalıcı barış için çalışmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Rusya ile yürütülen temaslara da değinen Trump, barış sürecinin hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Bölgede akan kanın bir an önce durması için çalışıyoruz" dedi. Ayrıca, ABD ve Ukrayna arasında imzalanması planlanan nadir toprak elementleri anlaşmasının da her iki taraf için önemli bir adım olacağını belirtti.

"AMERİKA GERİ DÖNDÜ"

20 Ocak’ta göreve başlayan Trump, konuşmasına “Amerika geri döndü” sözleriyle başladı. Son 6 hafta içinde gerçekleştirdiği reformlardan bahseden Trump, "43 günde birçok yönetimin başaramadığını başardık. Bu daha başlangıç" dedi.

Ekonomiye dair önemli açıklamalar yapan Trump, vergileri düşürme ve üretimi ABD’ye geri getirme planlarını detaylandırdı. "Eğer ABD’de üretim yapmıyorsanız, gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaksınız" diyerek yerli üretimi teşvik edecek yeni politikalarını duyurdu.

"PANAMA KANALI VE GRÖNLAND’I AMERİKA’YA KAZANDIRACAĞIZ"

Trump, Panama Kanalı’nın ABD için stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, "Benim yönetimim Panama Kanalı’nı geri alacak. Şimdiden bu süreç için çalışmalar başladı" dedi.

Dolunay Soysert ve Bülent İnal’dan Yeni Tiyatro Oyunu Dolunay Soysert ve Bülent İnal’dan Yeni Tiyatro Oyunu

Grönland’a yönelik mesajında ise Trump, "Kendi geleceğinizi belirleme hakkınızı destekliyoruz. Eğer isterseniz, sizi ABD’ye katılmaya davet ediyoruz. Güvenliğinizi sağlayacağız ve ekonominizi güçlendireceğiz" diyerek, ABD'nin bölgedeki stratejik çıkarlarını vurguladı.

Thumbs B C D522D9C2C1Bcf83A1A8Fa1B52Efa2008

ELON MUSK EKONOMİK REFORM EKİBİNDE

Trump, ekonomiyi canlandırma planları kapsamında Elon Musk’a da özel bir görev verdiğini açıkladı. Musk’ın, federal harcamaların nereye gittiğini izlemek için kurulan yeni departmanın başına getirildiğini duyuran Trump, "Teşekkürler Elon, çok sıkı çalışıyorsun" dedi.

Vergi reformlarıyla ilgili olarak da Trump, “Bundan sonra fazla mesai ücretleri ve bahşişlerden vergi alınmayacak. Ayrıca ABD’de üretilen otomobillere uygulanan vergileri düşüreceğiz. Yerli üretimi her zamankinden daha güçlü hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD'NİN YENİ POLİTİKALARI: YEŞİL ANLAŞMA VE BM’DEN ÇEKİLME

Trump, Yeşil Anlaşma’yı iptal ettiğini belirterek, "Bu bir dolandırıcılıktı. ABD, başkalarının ödemediği faturaları ödemek zorunda kalıyordu" dedi. Aynı zamanda BM İnsan Hakları Konseyi’nden ve Dünya Sağlık Örgütü’nden çekildiklerini belirterek, bu kurumların ABD çıkarlarına hizmet etmediğini savundu.