Bir kişinin, etrafındaki herkesin kendisine aşık olduğu düşüncesiyle yaşadığı psikolojik bir bozukluktur. En yaygın formu, özellikle ünlü birisinin ona aşık olduğuna inanılmasıdır. Bu tür bir hezeyan, kişinin gerçeklik algısını bozarak, düşüncelerini ve davranışlarını ciddi şekilde etkiler.
Örneğin, Türkiye'nin bir ucunda yaşayan bir kız, erotomani nedeniyle Barış Akarsu'nun kendisine aşık olduğunu ve evlenme hazırlığı yaptıklarını sürekli olarak anlatmaktadır. Geceleri uyuyamayan genç kadın, psikiyatri kliniğinde tedavi altına alınmış, doktoru ise onun bu düşüncelerinin bir bozukluk olduğunu açıklamaya çalışırken, hasta buna mantıklı bir şekilde karşılık verir: "Barış sağda, sen solda, hanginizin gerçek olduğuna inanacağım?" Bu durum, doktoru zor durumda bırakmış ve hastanın sürekli olarak Barış Akarsu'nun kendisine yaptığı şeyleri anlatması, hastanedeki diğer hastalar arasında da tanınmasına yol açmıştır. Ancak tedavi süreci ilerlemediği için, doktor hanım da bir gün kendisini İstanbul'da dinlenmeye gitmiş ve ilginç bir şekilde Barış Akarsu'yu karşısında bulmuştur.
Erotomani, karşılıksız aşk sendromu olarak da bilinir ve kişide, herkesin ona aşık olduğu yanılgısını yaratır. Bu bozukluk, kişiyi zamanla paranoyaya sürükleyebilir, bunun sonucunda hastalar, ilgisiz kişilerden bile sevgi ve arzu görmeye başlarlar. Genellikle 35-55 yaşları arasındaki kadınlarda daha sık görülür. Örneğin, bir çalışan, patronunun veya bir sanatçının ona aşık olduğunu düşünerek, bunu kanıtlamak için aşırı çaba sarf edebilir. Bu tür bir hastalık, başlangıçta basit gibi görünse de, ilerleyen aşamalarda kişinin çevresine büyük zararlar verebilecek kadar ciddileşebilir.
Erotomanik hastalar, çoğunlukla hastalıklarını kabul etmez ve tedavi görmek istemezler. İleri seviyelerde, sadece karşı cinsin değil, aynı zamanda kendi cinsiyetlerinin bile onlara aşık olduğuna inanmaya başlarlar. Tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen, şizofreni veya paranoya gibi daha ciddi psikolojik rahatsızlıkların başlangıcı olabilir. Bu nedenle, zamanında müdahale ve tedavi, hastalığın seyrini iyileştirebilir.