Yalova Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Lisans Bölümü öğretim görevlileri Doç. Dr. Serkan Öztürk’ün yönetmenliğini, Adem Yücel’in görüntü yönetmenliğini ve seslendirmesini ise Doç. Dr. Yavuz Küçükalkan'ın üstlendiği Yalova'da Kurtuluş Savaşı yıllarındaki katliamları ele alan Gülnihal belgeseli Yalova Kültürel Miras ve Tanıtım kategorisinde finale yükseldi. 

770 başvuru arasından 26 finalist

Festival için üç ana kategorideki 26 finalist film belli oldu. Yalova Valiliği ve Yalova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 23-26 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan 1. Yalova Belgesel Film Festivali'nde, 770 başvuru arasından üç ana kategorideki 26 finalist film ön jüri tarafından belirlendi. Yalova'da gerçekleştirilen katliamı konu alan Gülnihal belgeseli 1. Yalova Belgesel Film Festivali'nde finale kalan yapımlardan biri oldu.

"Gülnihal" Belgeselinin Konusu ve gerçekleştirilmesi

"Gülnihal" belgeseli, 1921 yılında Yalova’da 6500'den fazla Türk'ün katledildiği Yunan işgali ile Yalova ve çevresinde yaşanan olayları konu alıyor.

1921'de Yunan ordusu ile birlikte hareket eden Ermeni ve Rum çeteleri, Gemlik, Orhangazi ve Yalova köylerinde 6 bin 500'den fazla Türk'ü katledip, binlerce Türk’ü göçe zorladı. Gülnihal vapuru ile İstanbul’a tahliye edilen bu insanlar Büyük Taarruz'un kazanılmasının ardından geri döndüler.  

İlk gösterimi yapıldı

Bu tarihi dönemin ve yaşananların anlatıldığı "Gülnihal" belgeselinin ilk gösterimi ile tanıtımı, 26 Mayıs 2024 Cumartesi günü Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Yalova Üniversitesi Yeni Medya ile İletişim Lisans Bölümü öğretim görevlileri Doç. Dr. Serkan Öztürk'ün yönetmenliğinde, Doç. Dr. Yavuz Küçükalkan ve Adem Yücel'in görüntü yönetmenliği ve seslendirmesini üstlendiği belgeselin yardımcı yönetmenliğini Yalova Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü mezunu Umut Karaca yaptı. Belgeselin yapımında Yalova Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Lisans Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerinin de katkılarının olduğu açıklandı.

Editörlüğünü Habererk.com yazarlarından Murat Taşdan'ın üstlendiği belgeselin danışmanlığını ise uzun yıllar Yalova Lisesi'nde görev yapan emekli tarih öğretmeni Nebahat Küçük Kavak yaptı. Türk Ocakları Yalova Şubesi'nin yapımcılığını üstlendiği film, Şube Başkanı Alper Kasımoğlu'nun koordinatörlüğünde tamamlandı.

Yalova'da sanat ve kültürü canlandırma amaçlı festival

Yalova’nın kültürel ve sanatsal yaşamını canlandırmak amacıyla ilk kez düzenlenen festival, Yalova’nın sanatsal potansiyelini ortaya çıkararak yerel sanatçılara destek olmayı ve genç yetenekleri teşvik etmeyi hedeflemektedir.  Yalova Film Festivali, şehrin kültürel ve tarihi zenginliklerini sinema aracılığıyla daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlamaktadır.

Festival süresince birçok film gösterimi, sinema atölyeleri, seminerler ve paneller düzenlenecek; böylece hem profesyonel hem de amatör film yapımcılarına projelerini sergileme ve geliştirme imkanı sunulacaktır.

İşte finale kalan filmlerin listesi

Finale kalan filmler, Kısa Metraj Belgesel, Uzun Metraj Belgesel ve Yalova Kültürel Miras ve Tanıtım kategorilerinde değerlendirilerek ödül almak için yarışacaklar ve festival süresince gösterimleri yapılarak izleyicilerle buluşacaklar.

Finale kalan filmler şunlar:

Ulusal Uzun Metrajlı Belgesel Film Finalistleri:

Ağaçtan Umutlar- Haydar Demirtaş

Ali Amca- Ömür Gürgen

Aşırı Kişisel Belgesel- Oğulcan Atayol

Bir Orkestranın İzinde-Musa Ak, Hasan Basri Özdemir

Domates Biber Depresyon- Aybüke Avcı

Emma- Merve Kuş Mataracı

Karanlıkta Kaybolanlar- Can Diker

Searching For Rodakis- Saim Kerem Soyyılmaz

Sınırdaki Kanatlar- Didem Tütüncü

Wild Women Of Anatolia- Sedef Özoğuz, Aslı Özoğuz

Ulusal Kısa Metrajlı Belgesel Film Finalistleri:

7'den 70'e- Ömür Gürgen

Beyaz Dağın Çocukları- Yalçın Çiftçi

Kültür ve Yöresel Ürünler Festivaline muhteşem açılış Kültür ve Yöresel Ürünler Festivaline muhteşem açılış

Çiftçi- Selin Aktaş

DEQ- Furkan Aydın

Duvar- Evrim İnci

Hayatımın En İyi Günü- Semih Sağman

İyi Ölüm- Hasan Ete

Loncanın Renkleri- Deniz Berker, Melda Tarı

Minik, Aannemin Kısa Öyküsü- Mert İnan

Safranbolu'nun Altın Çiçeği Safran- Başak Çardak

Spirit of The Ice- Kadir Can Arabacı

Yaren- Mehmet Ali Poyraz

Yalova Kültürel Miras Belgesel Film Finalistleri

Bonsai Müzesi- Dokunuş-Kebir Polat

Çobankale- Yahya Al

Gülnihal- Serkan Öztürk

Kocadere 1921-Sezgin Altınel Kaynak: Yalova Valiliği

Editör: Manşet Gazetesi