Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen tohum dağıtım programına Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Mustafa Öztürk, İl Müdür Yardımcıları Selçuk Yaman ve İrfan Sakinci,  Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burhan Bitirgiç, Şube ve İlçe Müdürleri, teknik personeller ile çiftçiler katıldı.

Çiftçi İbrahim bayraktar yaptığı konuşmada İl Müdürlüğüne ve İl Özel İdaresine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da dağıtım töreninde yaptığı konuşmada; “2022 yılında Bakanlığımız, İl Özel İdaresi ve Kalkınma Ajansı desteğiyle meyvecilik, sebzecilik, hububat üretimi, yağlık ve yem bitkileri üretimi, tıbbi aromatik bitki, Organik Tarım, İyi Tarım, Biyoteknik mücadele, meyve suyu üretim tesisi, süt toplama merkezi, suni tohumlama, kedi-köpek aşılama gibi farklı kategorilerde uygulanmak üzere hazırlanan 25 proje kapsamında 2371 üreticimize, 10.935 dekar alan için 18.506.318 birim proje ürünü dağıtımı yapılarak 9,5 Milyon TL destek sağlanacaktır. Bu desteğin 6,5 Milyon TL’lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği şeklinde uygulanacaktır.

90,320 ton buğday tohumu desteği çiftçilerimize sağlanmıştır

Bakanlığımız tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi” Projesi kapsamında Yalova İlimize sağlanan toplam 1.400.000 TL bütçeli “Yalova İlinde Buğday Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Bakanlığımız dan 1.050.000 TL destekli ve 350.000 TL çiftçi payı katkılı projemiz kapsamında 4.500 da üretim alanı için 90,320 ton buğday tohumu desteği çiftçilerimize sağlanmıştır.

Ayrıca yine Bakanlığımız TAKEP Projesi desteği ile ilimizde toplam 266.670 TL bütçeli “Yalova İlinde Arpa Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Bakanlığımızdan 200.000 TL destekli ve 66.670 TL çiftçi payı katkılı projemiz kapsamında 950 da üretim alanı için 19,05 ton arpa tohumu desteği çiftçilerimize sağlanmıştır.

Pandemi sonrası ülkelerin dış ticareti kısıtlama kararı almaları sonucu gıda ihtiyacının ülke içinden karşılanmasının önemi bilinciyle, yerel kaynaklarımızı da harekete geçirerek Yalova İl Özel İdaremizden 294.625 TL destek sağladık. Yalova İl Özel İdaresi destekli “Yalova İlinde Buğday ve Arpa Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” çalışmalarımız ile 1.075 dekarlık alanda 21,5 ton buğday tohumu ve 212 da lık alanda 4,25 ton arpa tohumu ile çiftçilerimize destek sağladık.

Projelerin Bakanlık ve Özel İdare toplam desteği 1.544.625 TL dir.  514.835 TL Çiftçi Payı Katkısı ile 3 projenin toplam bütçesi 2.059.520 TL. dir.

Tüm başvuru sahiplerine buğday-arpa tohum desteğinden faydalanma imkânı sağlanmıştır

Projelere buğday tohum desteği için toplam da 10.910 da alan için 269 çiftçimiz başvuru yapmıştır. Arpa tohum desteği için ise toplam 4.592 da alan için 188 çiftçimiz başvuru yapılmıştır. Başvurusu uygun bulunan tüm başvuru sahiplerine buğday-arpa tohum desteğinden faydalanma imkânı sağlanmıştır.

Toplamda, İlimizde 111,8 ton buğday tohumu desteği ile 5.590 dekarlık alanda buğday tarımı ve 23,25 ton arpa tohumu desteği ile 1.162 dekarlık alanda arpa tarımı için destek sağladık.

Tüm çiftçilerimiz desteklenmiştir

Merkez köylerimizden buğday tarımı için 7.708 dekar alan için 61 çiftçimiz başvuru yapmış olup, 59 çiftçimize 1.030 dekarlık alan için 20,6 ton buğday tohumu sağlanmıştır. Üretim alanının uygun olmaması sebebi ile 2 çiftçimizin başvurusu elenmiştir. Ayrıca 1.257 da alanda arpa tarımı için 56 çiftçimiz başvuru yapmış olup 462,5 da lık alan da 9,25 ton arpa desteği ile tüm çiftçilerimiz desteklenmiştir.

Sırası ile, Altınova için buğday tarımında 1.330 da lık alana 26,6 ton buğday tohumu ile 64 çiftçi, Altınova için arpa tarımında 200 da lık alana 4 ton arpa tohumu ile 41 çiftçi, Çiftlikköy için buğday tarımında 2.750 da lık alana 55 ton buğday tohumu ile 116 çiftçi, Çiftlikköy için arpa tarımında 250 da lık alana 5 ton arpa tohumu ile 53 çiftçi

Çınarcık, Termal ve Armutlu için buğday tarımında toplam 480 da lık alana 9,6 ton buğday tohumu ile 30 çiftçiye destek sağlanmıştır.

Çınarcık, Termal ve Armutlu için arpa tarımında toplam 250 da lık alana 5 ton buğday tohumu ile 38 çiftçiye destek sağlanmıştır.

Tarımsal üretimde devamlığın sağlanmasını desteklenmektedir

Günümüz de küresel ölçek karşılaştığımız en önemli sorunlardan biri olan iklim değişikliğine karşı tarımsal üretim de oluşabilecek maddi zararların en aza indirilmesi amacı ile çiftçilerimize TARSİM sigorta için Bakanlığımız’dan %50 destek sağlamaktadır. İklim değişikliğinde karşılaştığımız kuraklık-sel-dolu gibi doğal felaketlere karşı hem çiftçilerimizin tarımsal ve hayvansal üretimde yaşayacakları ekonomik kayıplarının en aza indirilmesi sağlayarak gıda güvenliği açısından, tarımsal üretimde devamlığın sağlanmasını desteklenmektedir.

Ayrıca Bakanlığımızın İl ve İlçe müdürlükleri koordinatörlüğünde, Üretici Örgütleri aracılığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından besici ve yetiştiricilerimize uygun fiyatlı yem temini sağlamak amacı ile arpa tahsis ve satışları yapılmaktadır.

Bugün burada dağıttığımız buğday ve arpa tohumlarının çiftçilere hayırlı olmasını diliyor, bereketli ve verimli bir üretim sezonu geçirmelerini diliyorum” dedi.

Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel konuşmasında, ‘’Biz İl Genel Meclisi olarak aldığımız kararlarla Tarım İl Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaremizin ortaklaşa bu projeleri yürütmesine destek oluyoruz. Bu yıl 1 milyon 600 bin TL’lik desteğimiz oldu. Sadece hububat değil meyve ve sebzeciliğin geliştirilmesi ve diğer desteklerle inşallah yürütülen bu çalışmaların 3 ayağı var. Birinci ayakta hiç şüphesiz Tarım İl Müdürlüğü yer alıyor. Onların organizasyonu ve uzmanlığı, bu projelerde yol almak için önemli.

Yalova’nın toprağını mahzun bırakmıyorsunuz

Biz İl Özel İdaresi olarak projeye finansman desteği sağlıyoruz. Tarım Bakanlığımız da ciddi finansman sağlıyor. Hiç şüphesiz üçüncü ayak da çiftçilerimiz. Bu yüzden biz her birinize müteşekkiriz. Yalova’nın toprağını sizler mahzun bırakmıyorsunuz. Ekerek, biçerek toprağı şenlendiriyorsunuz bu sebeple ben şahsım ve İl Özel İdaresi adına şükranlarımı sunuyorum.

Hububat üretimimizi arttırmak durumundayız

Bildiğiniz gibi Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte hububat üretiminin önemini bütün dünya anladı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir tahıl koridoru anlaşması yapılarak dünyada bir gıda krizi yaşanması engellendi. Ama önümüzdeki günlerde aynı krizlerle karşı karşıya gelmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu yüzden bizde ülke olarak şehir olarak hububat üretimimizi arttırmak durumundayız. İnşallah bu projelerle mevcut üretimin arttırılması önemli ölçüde gerçekleşmiş olacak. Biz bütün bu çalışmalarımızı valimizin riyasetinde onun yol göstericiliğinde yapıyoruz. Kendisini şükranla anmak istiyorum. Tarım İl Müdürümüze, çalışma arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” dedi.

Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, “Bu bahçede birçok projemizin etkinliğini yaptık. Bunlar çiftçilerimize çok büyük katkılar sağlayan projeler ve Yalova olarak bu konuda çok iyi bir konumda olduğumuzu düşünüyorum. Güzel projeler gerçekleşiyor, çiftçimizde buna çok güzel reaksiyon verdiği için, şevkle bu projeler hazırlanıyor.

Çiftçilerimize teşekkür ediyorum

İl Genel Meclisimiz ve yine Bakanlığımız ciddi manada destekler veriyor. Ben bu projelerin yapılmasında, gerçekleşmesinde emeği olan çaba gösteren bütün arkadaşlarımızı başta müdürümüz olmak üzere tebrik ediyorum. Bunlara güzel mukabele eden ve bunları bir hakkın gerçekleştiren çiftçilerimize teşekkür ediyorum. İl genel Meclisimizin değerli başkanı, genel sekreteri ve üyelerine verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu projede güzel bir proje, dilerim çiftçilerimiz için ilimiz için hayırlı olur” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Protokol üyeleri ve çiftçiler dağıtımı yapılacak tohumların önünde toplu fotoğraf çektirdiler. Ardından da çiftçilere tohumları teslim edildi.