Parti binasında gerçekleştirilen açıklamaya, CHP Merkez İlçe Başkanı Kemal Sürel, Çiftlikköy İlçe Başkanı Savaş Kaşıkçı, Çınarcık İlçe Başkanı Hasibe Birgin, Altınova İlçe Başkanı Cemalettin Kılıç, Termal İlçe Başkanı Selahattin Aksoy, Armutlu İl Başkanı İbrahim Demir ve İl Eğitim Sekreteri Didem Uyanık da katıldı.
Eğitimdeki sıkıntılara dikkat çeken Doğancı, “Maalesef, ihmal ve denetimsizlik yüzünden okullarına ikinci dönemde başlayamayan 36 çocuğumuz var. Onlar, yarıyıl tatilinde Kartalkaya’da aileleriyle birlikteyken hayatlarını kaybettiler. Bu ihmaller yüzünden 78 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bir dönemden geçtik. Onlara bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.
Doğancı, okul güvenliğine ilişkin de ciddi endişeler taşıdığını belirterek, "Okullarımızın güvenliği ve güvenilirliği konusunda ciddi eksiklikler bulunuyor. Müfettişlik sisteminin yok olması nedeniyle okullarımız yeterince denetlenmiyor. Bu durum, okul kazaları, afetler ve acil durumlar gibi tehlikeleri beraberinde getiriyor. Çocuklarımızın can güvenliği tehlikede” ifadelerini kullandı.
Depremzedelerin Sorunları Çözülmedi
6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ikinci yıl dönümünde de depremzedelerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Doğancı, şu açıklamalarda bulundu: “Depremin üzerinden iki yıl geçti ancak hala bölgede yaşayan yurttaşlarımızın, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sorunları çözülemedi. Hükümetin verdiği sözler yerine getirilmedi, halkın dörtte biri hala konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Öğretmenlerimiz borçlarından dolayı elektriksiz kalırken, depreme dayanıklı olan okulların birçoğu eğitim için kullanılmıyor. Bu da eğitimi zorlaştırıyor. Çocuklarımız hala eğitim hakkına ulaşmada sıkıntılar yaşıyor.”
Eğitimde Çözüm Önerileri
CHP Yalova İl Eğitim Sekreteri Didem Uyanık ise, eğitimde yaşanan sıkıntılara çözüm önerilerini sıraladı. Uyanık, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu çağrılarda bulundu:
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin okullarda uygulanmasını geri çekin.
- Pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullarda etkinlik yapmasını engelleyin.
- Okullarda temiz içme suyu sağlanmalı ve ücretsiz yemek verilmelidir.
- Temizlik personeli eksikliği giderilmeli, kadrolu temizlik personeli atanmalıdır.
- Okul güvenliğini sağlamak için her okula güvenlik görevlisi görevlendirilmelidir.
- MESEM programı sonlandırılmalı ve çocuklar ucuz iş gücü olarak kullanılmamalıdır.
- Birleştirilmiş okul ve ikili eğitim sistemine son verilip, tam gün eğitime geçilmelidir.
- Köy okulları yeniden açılmalı, taşımalı eğitim mağduriyetleri giderilmelidir.
- Okul öncesi eğitim zorunlu ve ücretsiz olmalıdır.
- Devlet okullarındaki sorunlar nedeniyle özel okullara mecbur bırakılan velilere dayatılan yüksek ücretler denetlenmelidir.
Uyanık ayrıca, özel okullarda emeği sömürülen öğretmenler için maaş düzenlemesi yapılmasını talep etti.