Törene Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Altınova Belediye Yasemin Fazlaca, Çiftlikköy Belediyesi, Çınarcık Belediye Başkanı Avni KURT Termal Belediyesi, Yalova Turizm Birliği, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemil Demiryürek, Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Yalova Kent Konseyi Kenan Engin ve Yalova basını katılım sağladı.
Festivalin düzenlenmesi sürecinde Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Yalova Turizm Birliği, Yalova Gazeteciler Cemiyeti, gibi önemli kurumlar da aktif rol alacak. Ayrıca medya etkinlikleri ve organizasyon süreçleri, Ultra Medya Prodüksiyon, Kent77 TV & UK Medya Prodüksiyon Ajansı, By Altınel Organizasyon gibi profesyonel ekipler tarafından yürütülecek.
Projede, Yalova için önemli bir etkinlik haline gelmeyi hedeflerken, bölgesel kültürel etkileşimi de güçlendirmeyi amaçlıyor.
Kent77’nin temsilcisi Umut Küçükbayraktar sunuma şu sözlerle başladı;
“Bildiğimiz gibi Altınova’da özellikle yapılan kazılardan sonra Yalova’nın aslında biz bildiğimiz tarihinin çok daha eskiye gittiğini öğrendik ve binlerce yıl boyunca tarih sahnesinde sayısız medeniyete ev sahipliği yaptığını öğrendik. Yapılan kazılarda Helenapolis Antik Kenti, tarihi İpekyolu ve Çobankale gibi önemli keşiflerin yapıldığında, Yalova tarihi bilinenden de fazla medeniyete ev sahipliği yapmışsınız olduğunu bu sayede gördük. Yalova sadece bir şehir değil geçmişin gelecekte buluştuk kavşak noktası olmuş her zaman. Denizlerin, karalarının ve yolların birleştiği bu eşsiz coğrafya tarih boyunca tüccarların, seyyarların ve bilginlerin uğrak yeri olmuş. Asya ipeğinden, Avrupa’nın baharatına kadar, Anadolu burada harmanlanmış olduğu bir şehirdeyiz. Bundan dolayı Yalova Anadolu İpekyolu Festivali’ni gerçekleştirmeyi, birlikte denecek bu eşsiz kentin sadece coğrafi değil kültürel ve tarihi bir hazine olduğunu sadece tüm ülkeye tüm dünyaya da göstermek istiyoruz. Bu festivalin amacı, Yalova’nın derin köklerinin zamansız hikayelerini ve kültürel zenginliğini yeniden keşfetmek ve yaşatmak için bir davet. Yalova’yı İpekyol ‘un parlayan yıldızlarından biri haline getirmek istiyoruz.” Dedi
Mavi Kuş Efsanesi ve Festivalin Simgesi
Sunumda, Yalova’nın kadim efsanelerinden Mavi Kuş Efsanesi de anlatıldı. “Yalova’nın kadim tarihinde yolculara yön gösteren, umut taşıyan İpekyolu’nun gökyüzündeki muhafızı olan bir efsane anlatacağım. Rivayete göre bu kuş göz alıcı mavi tüylerini tüccarların gezginlerin ve sanatçıların yolunu aydınlatır onların güvenli ve bereketli bir yolculuk yapmasını sağlar. Şimdiyse o kuştan geride festival logomuz da gördüğünüz gibi sadece tek bir mavi tüy kaldı. Masmavi umut dolu geçmişin mirasını fısıldayan bir hatıra gibi. Yapacağımız festival ile bu mavi kuşun kanatları yeniden açılsın istiyoruz, İpekyolu’nun unutulmaz hikayeleri efsane ve kuşun kanatları altında tekrar canlansın istiyoruz, tarih sanat ve kültür festival boyunca tüm dünyaya seslensin ve Yalova’nın adı kadim yolların adı yeniden duyulsun ve mavi kuş yeniden yükselerek Yalova’nın tarihini göklere taşısın istiyoruz. Dedi.
Festivalin Öne Çıkan Etkinlikleri
11 Nisan 2025 – "İpek Yolunda Bir Akşamüstü Molası" Paneli
-Akademisyenler, tarihçiler ve sanatçılar, Yalova’nın İpek Yolu üzerindeki tarihî ve kültürel önemini ele alacak.
26 Nisan 2025 – Meydan Etkinlikleri ve Sokak Festivali
-Geleneksel Türk savaş sanatları sergisi
-Tarihî pazar alanı (ipek, baharat ve el sanatlarıyla dönemin ruhunu yansıtan otantik bir atmosfer)
-Sanat atölyeleri (geleneksel el sanatları ustalarından eğitimler)
-Manuş Baba konseri
30 Nisan 2025 – Gala ve Ödül Töreni
-Kırmızı halı geçidi
-"Yalova’dan Çin’e İpek Yolu" temalı fotoğraf sergisi
-Mavi Kuş efsanesini anlatan müzikal ve opera gösterileri
-Yunan sanatçı İvi Adamou’nun konseri
Kültürel mirası dünyaya tanıtacak olan Uluslararası İpek Yolu Yalova Festivali için Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantı sonunda, festivalin resmî olarak hayata geçirilmesini sağlayan protokol imzalandı.