Yalova İl Özel İdaresi, kentin tarihi yapılarını gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. En son 1908 yılında yapılan ve Türkiye'nin en küçük mescitlerinden biri olan Hacı Muratlar Mescidini restore eden Yalova İl Özel İdaresi, şimdi de Altınova İlçesi Soğuksu Köyü’nde bulunan 110 yıllık tarihi Yukarı Ayazma Camii’nin restorasyonu için çalışma başlattı. Bu kapsamda Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Asmaz Ahşap Karkas Yapılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Asmaz ve teknik ekip atıl halde bulunan Ayazma Cami’nde incelemelerde bulundu.

Boşnak vatandaşlar 1893 yılında inşa etti

Boşnak vatandaşların 1893'te yerleştiği köyde inşa edilen 110 yıllık Ayazma Camisi, eski yerleşim bölgesinde yer aldığı için yaklaşık 40 senedir kullanılmıyor. Çatısı yıkılan, duvarları ve zemini zarar gören ibadethaneye, köyün şu anki mevcut yerleşim alanından yollar yapıldı. Çevresinde yavaş yavaş yaşam alanı oluşmaya başlayan caminin tarihi önemini de göz önünde bulunduran Yalova İl Özel İdaresi, restorasyon için harekete geçti.

Anıtlar Kurulu camiyi tescil etmedi

Doğal Makyaj Trendi: Boyfriend Blush Nedir Nasıl Yapılır? Doğal Makyaj Trendi: Boyfriend Blush Nedir Nasıl Yapılır?

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Ayazma Cami o köyde yaşayanların hafızasında olan, yaşlıların bildiği bir cami. Ben ilk Yalova İl Genel Meclisi Başkanı olduğum zaman ilimizde bulunan tescilli veya tescilsiz tarihi yapıların restore edilmesiyle ilgili süreç başlatmıştık. Bizim yönetimimizde olan Kültür Tabiat Varlıkları Fonu var. Restorasyon işlerimizi biz bu fondan yapıyoruz. Bu çerçevede Ayazma Cami’nin restorasyonuyla ilgili süreci başlattık. Yapının tescilli olmadığını gördük. Tescil işlemi başlattık. Kocaeli Anıtlar Kurulu’nun yol göstericiliğinde süreç işledi. Ancak kurul camiyi tescil etmedi. Gerekçe olarak da caminin tarihi kimliğiyle ilgili yeterince done olmaması gösterildi. Halbuki cami tarihi bir yapı olarak orada duruyor” sözlerini sarf etti.

Hayırseverler de katkı sunacak

Anıtlar Kurulu’nun camiyi tescil etmemesi üzerine farklı bir yol izlediklerini dile getiren Soygüzel, şöyle devam etti: “Cami tescil edilmeyince Kültür Tabiat Varlıkları Fonu’nu kullanamadık. Biz de camiyi İl Özel İdare ve hayırseverler tarafından ihya edelim diye yeniden bir çalışma başlattık. Valimiz Hülya Kaya da bu süreçte bize çok destek oldu. Hatta köyün ileri gelenlerinden oluşan Ayazma Cami’nin İhyası adında bir dernek kurduk. İl Özel İdaresi olarak biz orada ufak tefek işlerini yapacağız. Bir hayırsever şadırvanını yapacak. Başka bir hayırsever halılarını alacak.”

Çatısı yek pare ahşaptan yapılacak

Asmaz Ahşap Karkas Yapılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Asmaz’ın projeye çok önemli bir katkı sunduğunu kaydeden Soygüzel, “Önce caminin çatısının yapılması lazım. Çatının aslına uygun ahşap olması yönünde bir karar alındı. Ben de çatı için Asmaz Ahşap Karkas Yapılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Asmaz ile görüştüm. Projeden bahsettim, çatı konusunda destek istedim. Kendisi sağ olsun ‘Biz Yalovalıyız. Şehrimize bir katkımız olsun’ diyerek çatıyı kendilerinin seve seve yapacaklarını söyledi. Caminin üstüne ahşap karkas yekpare bir çatı yapılacak. Çarşamba günü de Valimiz ile birlikte hep beraber keşif gezisi yaptık. Çatı yapıldıktan sonra biz hızlıca zemin betonunu atacağız. Duvarların derzlerini sağlamlaştıracağız. Daha sonra kapı, pencere, halı, şadırvan, çevre düzenlemesi yapacağız. Büyük oranda hayırseverlerin katkısıyla restorasyonu gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Yıl sonuna kadar tamamlanacak

Caminin kesinlikle aslına uygun restore edileceğini anlatan Soygüzel, son olarak şunları ekledi: “Ayazma Cami’nin restorasyonu tahmini bu senenin sonunda tamamlayacağız.”

Haber ve Fotoğraf: Mustafa Turan

Editör: Manşet Gazetesi