Güncel

Sağlık Sektöründe Büyük Darbe: 6 Bin Kişi İşsiz Kalacak

Sağlık Bakanlığı'nın 08 Ocak 2025'te yayımladığı yeni "Sağlık Bakanlığı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği" özel ambulans sektöründe büyük bir krize yol açtı. Bu düzenleme, Türkiye genelindeki ambulans hizmetlerinin %75'ini etkisiz hale getirerek milyonlarca vatandaşın kritik sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırıyor.

Ambulans Hizmetleri Derneği Başkanı Süleyman Ören, yeni yönetmeliğin özellikle taşra bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişimi imkansız hale getirdiğini vurguladı. Ören, ambulansların %75'inin kapanma riski taşıdığını belirterek, "Bu sadece araç kaybı değil, 6 bin sağlık çalışanının işsiz kalması demek. Hizmet kapasitesi büyük ölçüde azalacak." dedi.

Doktor Zorunluluğu Sorunu Derinleştiriyor

Yeni düzenlemede ambulans servislerine doktor bulundurma zorunluluğu getirilmesi ise sektörde başka bir krize yol açtı. Ören, Türkiye'deki mevcut doktor sayısının bu talebi karşılayamayacağını ve bunun da hizmet maliyetlerini artıracağını belirtti. Ankara'da 112'de yalnızca 6 doktorun görev yaptığını, İzmir'de ise 2 doktor bulunduğunu ifade etti.

Taşrada Büyük Mağduriyet Bekleniyor

Yönetmelik, taşra bölgelerinde ambulans hizmetlerinin büyük ölçüde durmasına yol açacak. Bu da acil durumlarda, vatandaşların kendi paralarıyla bile ambulans bulamamalarına neden olacak. Mevcut sistemin %25 hizmet kapasitesini taşırken, %75'lik bir kayıp yaşanması durumunda bu durumun telafi edilmesinin çok zor olacağı öngörülüyor.

Hukuki Süreç Başlatıldı

Ambulans Hizmetleri Derneği, düzenlemeye karşı Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak tepkisini gösterdi. Başkan Ören, vatandaşların sağlık haklarını savunmak için hukuki süreci başlattıklarını ve mücadelelerinin süreceğini söyledi.