Apple, yüzleri görmeden insanları tanıyabilecek Apple, yüzleri görmeden insanları tanıyabilecek

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Barış Bayram ve araştırma görevlisi Berre Vize, üniversitenin ULTRAMEMS Araştırma Laboratuvarı'nda geliştirdikleri "MEMS Nöristör" projesi hakkında bilgi verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK'ın desteklediği bu projede, insan beynine benzer şekilde bilgi işleyebilen nöromorfik işlemciler için MEMS tabanlı bir aygıt tasarlandı. Patent başvuru süreci ise ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından yürütülüyor.

Prof. Dr. Bayram, projeye başlamadan önce yaptıkları literatür araştırmalarında, beyin hücreleri ile enerji verimli sistemler arasında benzerlikler bulduklarını belirtti. Geliştirilen MEMS nöristör, mevcut üretim süreçleriyle uyumlu olup, küresel firmalar tarafından hızla ürüne dönüştürülebilecek bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Beynin 25 watt enerjiyle çalıştığını, oysa aynı işlemi yapan modern işlemcilerin 25 megawatt tükettiklerini ifade eden Bayram, bu farkın enerji verimliliği açısından önemine dikkat çekti.

MEMS nöristörlerin, cep telefonlarında kullanılması durumunda enerji tüketiminin çok azalacağını ve telefonların işlemlerini yurt dışındaki sunuculara ihtiyaç duymadan yerel olarak gerçekleştirebileceğini belirten Bayram, bunun kişisel veri güvenliği açısından büyük bir adım olacağını vurguladı. Prof. Dr. Bayram, yerli ve milli MEMS nöristör teknolojisinin dünya çapında bir devrim yaratabileceğini ve bu alanda küresel nöromorfik işlemci firmalarıyla iletişim kurmayı planladıklarını ifade etti

Editör: Manşet Gazetesi