Kadıköy Belediye Baskanimiz Sn. Yılmaz Tavsan'ın özel bir programda yapmış olduğu söyleşiyi dinledim. Evet Kadiköy'de sosyal belediyecilik anlamında vatandaşı mutlu edecek aktiviteler yapılıyor. Halk ekmek, kurslar, bayram şenlikleri güzel. Emeği geçenlerin emeğine sağlık.
Ancak programda belediyenin mali durumu ile alakalı söylemlere açıkçası şaşkınlıkla dinledim.
Şöyle ki Kadıköy Belediyesi'nin 2024 yılı için kabul edilmiş bütçesi 221 milyon lira. Gider bütçesinin 31.5 milyon lirası personel gideri (2023 yılındaki personel sayısı ile şuanki personel sayısı hemen hemen aynı), 3.5 milyon lirası SGK ve devlet kurum ödemeleri, 155 milyon lirası ise mal ve hizmet alımı yatırım gideri olarak kabul edilmiş.
Gelir bütcesi olarak da 37.5 milyon lira vergi geliri, 26 milyon lira mülkiyet gelirleri 165 milyon lira da diğer gelirler olarak planlanmış ve kabul edilmiş.Yani tabiri caize zengin bir belediyeyiz.
Peki vatandaş olarak merak ediyorum!
221 milyonluk bütçe ortamında, göreve gelindiğinde belediyenin 12 milyon borcu olduğu acıklandı (bunun SGK ve vergi dairesi borcu olduğu acıklanmıştı), şuan 16-17 milyon civarında olduğu geçtiğimiz mecliste açıklandı (ki bu borca karsılık SGK ve vergi dairersine arsa verilmesi teklifi meclis gündeminde kabul edildi).
Peki borca karşılık iller bankasından gelen paydan yüzde 40 kesinti oluyorsa devlet kurumlarına olan borç nasıl artıyor? SGK borcu zûl mü neden ödenmiyor da taksit bekleniyor mesela?
Bu arada Yalova'nın su sorununu cözmek , kayıp kaçakları önlemek adına Mustafa Tutuk başkanın isale hattı projesini başlattığını hatırlatmak lazım. Bence asıl tesekkürü Mehmet Gürel başkanın Kadıköy'ün kullandığı su parasını Kadıköy alsın lütfuna değil. Mustafa Başkana etmek lazım. Mevcut isale hattı projesi sebebiyle bozulan yolların tamiratları ve iyileştirilmesi ihalece yüklenici firma sorumluluğunda. Vatandaşın toz toprak içinde kalmaması için yolların yamalanması güzel tabi, ama toprak oturması gereğinden firmanın ien az 1 sene içinde yapmamız gerek dediği bu iyileştirme, bugün yapıldığında umarım yüklenici firma ile mahsuplaşıp rûcu edilmiştir ve belediyeye ilave masraf yüklenmemiştir!!
Su deposu yapmak için bütçe planlarken arsa satmamız gerekebilir deyip 13 tane arsanın satıs yetkisinin alındığı da kamuoyunun bilmesi gereken bir bilgidir.
Şuan toprak değeri belki de Yalova'nın en yüksek bölgelerinden olan, sürekli yapılaşmanın ve buna paralel belediye ruhsat harç vs gelirlerinin yüksek seviyede olduğu ortamda bütçede bu 12-15 milyon liralık "çerez" borcu sübvanse edilemez miydi?
Diğer belediyelere göre Nispeten temiz alınan belediyede, böyle bir gelir ortamında tasarruf tedbirlerine takılıyoruz bu sebeple yeni yatırım planlaması yapamıyoruz diye bir açıklama yapılması açıkçası "planlama" açısından düşündürücü!!
Basit bir hesapla 2024 gelir planlamasinda 155 milyon lira olarak kabul edilen yatırım butçesi ile aylık ortalama 10-12 milyon liralık yatırım yapılabilir demek.
Yıl bitiyor, geçen süre zarfında Kadıköy'de kaç milyon liralık mal ve hizmet alımı yapılmış yatırım yapılmış kamuoyunu bilgilendirmek lazım??
Her şeyi devletten beklememek lazım...!