2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapılmıştı. Bu değişikliklerin en dikkat çekenlerinden biri ise çifte maaş uygulamasının kaldırılması oldu. Artık yalnızca 1 Ekim 2008'den önce sigorta girişi olanlar, emekli olduklarında çalışmaya devam edebilecek ve sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek hem maaşlarını hem de çalıştıkları işten gelir elde edebilecek.
2008 Sonrası İçin Yeni Dönem
1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk kez sigortalı olarak işe başlayanlar içinse tablo farklı. Bu kişiler emekli olduktan sonra bir işte çalışmaya devam ederlerse, emekli aylıkları kesilecek. Yani ya yalnızca emekli maaşı alacaklar ya da maaştan feragat ederek çalışmayı tercih edecekler.
Uzmandan Uyarı: Geçim Tek Maaşla Zor
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, 2008 sonrası sigortalılar için çift maaş döneminin sona erdiğini vurguladı. Karakaş, "Bu tarihten sonra ilk kez SSK’lı, Bağ-Kur’lu ya da memur olarak işe başlayanlar için çift maaş uygulaması tarihe karıştı. Çalışmaları durumunda emekli maaşları kesilecek" açıklamasında bulundu.
Eski Sigortalılar Etkilenmeyecek
Uygulama yalnızca 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanları kapsıyor. Bu tarihten önce sigorta girişi bulunanlar, emeklilik sonrası çalışmaya devam ettiklerinde maaşlarında herhangi bir kesinti yaşamadan, SGDP ödeyerek çifte gelir elde etmeye devam edebilecekler.