Telefon dolandırıcılığında yeni bir yöntem ortaya çıktı: Altın dolandırıcılığı. Bu dolandırıcılık yönteminde, cep telefonunuza tanımadığınız bir numaradan mesaj geliyor ve mesaj, yanlışlıkla gönderilmiş izlenimi yaratıyor.

Mesajda, “Selam abim, ben Mesut İzmirli pazarcı. Yayla Köyü’nde oturan Hacı Teyzem, hayvanlara ahır yeri yaparken kerpiç damın temelinden 2111 adet Osmanlı altını buldu. Bunları elimizden çıkarmamıza yardımcı olursan, hepimiz ekmek yiyelim. Çık gel” gibi ifadeler yer alıyor.

Bu mesajı alan kişiler genellikle üç farklı şekilde tepki veriyor:

Duyarlı vatandaşlar hemen devletin yetkili birimlerine haber veriyor.

Yücel Coşkun’dan 22 gündür haber yok Yücel Coşkun’dan 22 gündür haber yok

Bazı kişiler mesajı görüp umursamıyor.

Tehlikeli yolu seçenler ise bu numarayı geri arıyor. Karşı taraf, mesajı yanlış attığını ama ilgileniyorsa beraber bu işi yapabileceklerini söylüyor. Arayan kişi sikkelere dair kanıt istiyorsa buluşuluyor ve sahte sikkelerden biri altın kaplanarak kendisine veriliyor, ardından yüksek miktarda para alınıyor.

Dolandırıcılar, karşı tarafı ikna etmek için genellikle polisle başlarının dertte olduğunu, hastası olduğunu veya acil bir durumu olduğunu söyleyerek altınları doğrudan satmadıklarına dair mazeretler uyduruyor. Dolandırıldığını anlayan kişiler ise normalde bir suça iştirak etmiş olduklarından polise gidemiyor ve verdikleri para dolandırıcılarla birlikte kayboluyor.

Bu tür durumlarla karşılaşan kişilerin, Emniyet ve Jandarma’nın ilgili birimlerine veya Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Alo 176 hattına bilgi vermeleri önemlidir

Kaynak: AA