Deveci, ‘’İran içinde toplu idamlara başvuruluyor’’ www.manset.com.tr haber portalına yazılı açıklamada bulunan Doç. Dr. Abdurrahman Deveci; ‘’İran İslam Cumhuriyeti, her zaman dış ülkelerden gelen düşmanlarla veya yurt dışındaki İranlı muhalif güçlerle karşı karşıya kaldığında, kriz yaşamış ve temellerinin sarsıldığını hissettiğinde, buna karşılık olarak İran içinde toplu idamlara başvurmuştur; böylece, muhalifleri arasında korku ve dehşet yaratmayı amaçlamıştır.
İran İslam Cumhuriyeti, bir kez daha masum Sünni gençleri (aralarında bir Türkmen gencin de bulunduğu) 7 kişiyi idam etti.
Deveci, ‘’Meşhed Vekilabad Cezaevi’nde idam edildiler’’ Bu kez de, ABD ile aşağılayıcı müzakerelerin eşiğine gelmişken, öfkesini bir grup masum Sünni mahkûm üzerinden çıkarmıştır. 19 Ferverdin 1404 (9 Nisan 2025) sabahı, Meşhed Vekilabad Cezaevi’nde bulunan beş Sünni mahkûm; Malik Fedaineseb, Tacmuhammed Hurmalı (Türkmen), Ferhad Şakiri Türkmen), Abdurrahman Gorgic (Buluç) ve Abdülhakim Azim Gorgic (Buluç) idam edilmiştir. İdamlardan önce ailelerine son bir veda hakkı bile verilmemiştir.
Deveci, ‘’Suçları, kültürel faaliyetlerde bulunmuş olmaları’’ Bu gençler, 1396 h. (2017) tarihlerin çeşitli yerlerde gözaltına alınmış ve hepsine ‘DEAŞ’, ‘Furkan Grubu Üyeliği’ ve ‘bağy’ yani (rejime karşı silahlı faaliyet) suçlamaları yöneltilmiştir. Oysa bu kişilerin çatışmalara katıldıkları ya da birine suikast düzenlediklerine dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Onların en büyük suçu, İran’daki Sünni dini topluluklarında dini ve kültürel faaliyetlerde bulunmuş olmalarıdır.
Deveci, ‘’Korku ve sindirme politikası yürütülüyor’’ Bu gençlerden ikisi Ferhad Şakiri ve Tacmuhammed Hurmalı, Türkmen Sahra bölgesindendir. O bölgedeki halk çok iyi bilir ki, onlarla silahlı eylemler arasında yer ile gök kadar fark vardır. Ancak, İran İslam Cumhuriyeti'nde Sünnilerin haklarını savunan barışçıl bir örgüte üye olmak bile büyük bir suç sayılmakta ve mezhep savaşları çıkarmaktan başka bir amacı olmayan rejim, farklı mezheplere mensup kişilerin en küçük hareketlerini bile çeşitli bahanelerle bastırmakta ve aralarında korku ve sindirme politikası yürütmektedir.
Deveci, ‘’Özgür ve demokratik bir İran umut eriyoruz’’ Ancak, bu İran İslam Cumhuriyeti’nin vahşi operasyonları, Sünniler arasında rejime karşı daha fazla nefretten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Tüm etnik grupların ve mezheplerin haklarına saygı gösterilen, özgür ve demokratik bir İran umut eriyoruz.’’ Şeklinde üzüntü ve endişelerini dile getirdi.
Haber: Ayhan Polat
Deveci; ‘’İran İslam Cumhuriyeti’nde suçsuz Sünniler bir bir idam ediliyor’’
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi (Türkmensahra-İran Türkmeni) Doç. Dr. Abdurrahman Deveci, İran İslam Cumhuriyeti’nin aralarında iki Türkmen gencin de bulunduğu masum Sünni gençleri idam ettiği iddiasında bulundu.
Yorumlar