Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 14 ilin hava kalitesi verileri, Batman, Diyarbakır, Muş, Elazığ, Malatya, Siirt, Van, Bingöl, Şanlıurfa, Bitlis, Tunceli, Şırnak, Hakkari, ve Mardin olarak sıralandı. Bu veriler ışığında, Elazığ’da konuşlu hava kalitesi izleme istasyonu tarafından, kükürtdioksit, partikül madde ve karbonmonoksit gibi kirleticilerin 7 gün 24 saat ölçülmesi sağlanıyor. Bu verilerle, hava kirliliği öncesi önleyici faaliyetler yürütülüyor.
Elazığ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan, çevre kirliliği kaynaklarını doğal ve yapay faktörler olarak ikiye ayırarak, bu faktörlerin etkilerini minimum düzeyde tutmak amacıyla 7/24 sahada çalışma yürüttüklerini belirtti. Büyük sanayi tesislerinin anlık emisyon değerlerinin çevrim içi sisteme düştüğünü ve CİMER üzerinden gelen şikayetleri değerlendirdiklerini vurguladı. Önalan, geçen yıl kentte 70 bin 125 araçta yapılan egzoz muayenesi ile hava kalitesini iyileştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Fatih Önalan, deprem sonrası yıkım faaliyetlerinin hava kalitesini etkilediğini, ancak bu olumsuz etkilerin azaldığını ifade etti. Hava kalitesini artırmak ve daha sağlıklı şehirler oluşturmak, kentteki her bireyin sorumluluğunda olduğunu belirten Önalan, kirletmemenin en önemli adım olduğunu vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımı ve elektrikli araçların yaygınlaştırılması gibi adımlarla hava kirliliğiyle mücadelede önemli adımlar atılabileceğini söyledi.
Kaynak: Batman Sonsöz