Sammar Tersanesi tarafından inşa edilen Kurtarma 19 ve Kurtarma 20 römorkörleri Altınova tersaneler bölgesinde Ulaştırma ve Altyapı Balkanı Abdülkadir Uraloğlu’nun da katıldığı bir törenle denize indirildi. 5 ayda inşa edilen 25 metre boyunda, 13,5 knot hızında ve 77 ton çekme kapasitesine sahip römorkörlerin denize indirme ve hizmete alım törenine ayrıca Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol, AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü, Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün ile çok sayıda davetli katıldı.
Akyol: 2025’te de daha güzel eserleri denizlerimizle buluştururuz
Törenin açılış konuşmasını yapan Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün geminin yapım aşaması ve teknik özellikleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Kısa bir konuşma yaparak katılımcıları selamlayan AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise, “2024 yılını böyle önemli eserlerle kapatmaktan mutluyuz. İnşallah 2025 yılında da yine güzel eserleri denizlerimizle buluşturmak üzere birlikte olacağız.” dedi.
Büyükgümüş: Çevre Yolu için bakanımıza teşekkür ediyoruz
AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise Ulaştırma ve Altyapı Balkanı Abdülkadir Uraloğlu’na Yalova Güney Çevre Yolu’nun ihalesi konusunda teşekkür etti. Yapılamaz denen bu yolun yapımına kısa süre içerisinde başlanacağını dile getiren Büyükgümüş, “Ülkemizdeki firmalarımız, daha fazla teknolojiyi yerlileştirerek, tüm dünyaya örnek çalışmaları daha da arttırarak, Türkiye’nin denizcilik alanındaki yüzünü daha da ak edecektir. Buradan gerçekleşecek ihracat ve sağlanan istihdamla ülke ekonomisine çok daha güçlü bir katkı sunmaya devam edeceğiz. Bir ülkenin kalkınması ve Yalova’nın gelişmesi için burada yaptığımız çalışmaların, ortaya koyduğumuz katma değerin, çok ama çok değerli olduğuna inanıyorum. Bu tören vesilesi ile sayın bakanımıza da teşekkürü bir borç biliyorum. Yalova Çevre Yolu ihalesini tamamladık. Bakanlığınız döneminde bu zor şartlarda projede gösterdiğiniz liderlikten dolayı şehrim ve şahsım adına size teşekkürü bir borç biliyorum. Bu proje yapılmayacak diyenlere rağmen bu önemli proje Yalova’mıza kazandırıldı” diye konuştu.
Uraloğlu: Türkiye denizcilikte Dünya 10’uncusu
Törendeki son konuşmayı ise Ulaştırma ve Altyapı Balkanı Abdülkadir Uraloğlu gerçekleştirdi. Türk denizciliğinin başarılarından rakamlar eşliğinde bahseden Bakan Uraloğlu ise, “2024 yılının bu on gününde Kurtarma 19 ve Kurtarma 20 adlı acil müdahale römorkörlerimizi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze teslim ediyoruz. Tüm proje ve çalışmalarımız Türkiye’nin uluslararası denizcilik arenasındaki yerini ön sıralara taşıyarak guru verici başarılara yelken açmayı amaçlıyor. Bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz. Deniz ticareti açısından bakıldığında 1 groston ve üzeri ticaret filomuz dünya sıralamasında 11. sırada yer alıyor. 2025 yılı hedefimiz ise bu başarıyı daha da ilerilere taşıyarak Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk 10’un içerisine sokmaktır. İnşallah hep birlikte bu hedefe de kararlılıkla yürüyeceğiz.
Konteyner taşımacılığı ise 4 kat artarak 12,6 milyona yükseldi. Amabrlı, Kocaeli, Tekirdağ ve Mersin limanları Dünyanın en fazla konteyner yerleştirilen 100 limanı arasında yer almıştır. Bakanlığımızca akredite edilen 105 eğitim kurumumuz vardır. Uluslararası standartlarda eğitim veriyor ve 1 milyonu aşkın amatör denizcimiz ile denizcilik sektörüne nitelikli insan yetiştiriyoruz.
Tüm bu başarılarla birlikte denizlerimizde seyir, can, mal ve çevre emniyetine de büyük önem veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki dünyanın en önemli boğazları olan İstanbul ve Çanakkale boğazlarının deniz ticareti anlamında anahtar konumdadır. Türk boğazları Karadeniz ve Akdeniz ekonomik havzaları başta olmak üzere tüm dünya için önemli bir suyolu ve enerji geçiş koridorlarından birisidir. Boğazlarımızda ne kadar yoğun bir deniz trafiği olduğunu anlatmak adına bazı istatistiki bilgileri de paylaşmak isterim. 2024 yılı Kasım ayı sonuna kadar İstanbul boğazından 38 bin 141, Çanakkale Boğazından ise 42 bin 280 gemi geçiş gerçekleştirdi. Böylelikle boğazlarımızdan son 20 yılda geçen gemi sayısı 1,9 milyonu buldu. 11 ayda bu gemilerle 329 milyon tonu petrol gibi tehlikeli yük olmak üzere 959 milyon ton yük taşınmıştır. Yılsonunda bu rakamın 1 milyar tonu aşacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.
Kurdeleyi birlikte kestiler
Konuşmaların ardından römorkörlerin hizmete alınmasını simgeleyen kurdeleyi kesen Bakan Uraloğlu ve beraberindekiler Römorkörlerde de inceleme yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Balkanı Abdülkadir Uraloğlu ardından Yalova Tersaneciler Birliği Toplantı Salonu’nda tersanecilerle bir toplantı gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu burada tersanecilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi. Gemak, Tersan ve Cemre Tersanelerini de ziyaret eden bakan ardından Yalova’dan ayrıldı.