ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Çelik Kubbe Projesi ve Türk Savunma Sanayisinin Geleceğini Anlattı
ASELSAN, geliştirdiği yerli ve milli savunma sistemleriyle Türk savunma sanayisinde öncü rol üstlenmeye devam ediyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, firmalarının geliştirdiği Çelik Kubbe projesinin arkasındaki teknolojileri ve süreci detaylı bir şekilde paylaştı. Akyol, özellikle SİPER Hava Savunma Sisteminin, Türkiye'nin uzun menzil ilk hava savunma sistemi olarak envantere girmesiyle birlikte, Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Milli ve Yerli Teknolojilerle Güçlü Savunma Kapasitesi
Akyol, SİPER, KORKUT ve HİSAR sistemleri gibi yerli çözümlerin, Türk savunma sanayisinin gücünü artırmaya yönelik adımlar olduğunu belirtti. Bu sistemlerin, farklı irtifalarda kamikaze İHA’lar ve sürü dronelara karşı maliyet etkin savunma sağlamak amacıyla geliştirilmiş teknolojileri içerdiğini söyledi. ASELSAN’ın ayrıca, GÖKSUR ve GÜRZ gibi yakın hava savunma sistemleriyle de savunma kabiliyetlerini güçlendirdiğini aktardı.
Çelik Kubbe'nin Adım Adım Gelişimi
Çelik Kubbe Projesi, ASELSAN’ın geliştirdiği bir dizi entegre hava savunma sistemi ile Türkiye'nin savunma altyapısını tamamlıyor. Akyol, bu projede yer alan tüm sistemlerin birbirine entegre çalıştığını, radar ağları ve elektronik harp teknolojileriyle desteklendiğini ifade etti. Ayrıca, bu projede yapay zekanın devreye girmesiyle daha akıllı bir komuta kontrol mimarisine sahip olduklarının altını çizdi. 2024'te SİPER Hava Savunma Sistemi’nin envantere girmesiyle, tüm hava savunma katmanlarının tamamlandığını belirtti.
Savunma Sanayisinde Yerlileşme ve Millileşme Hedefi
Akyol, ASELSAN'ın yıllar süren yatırımlarıyla Türk savunma sanayisini yabancı teknoloji bağımlılığından kurtardığını vurguladı. Türkiye’nin, büyük hava savunma sistemleri ve diğer savunma ürünlerini, yabancı bir bileşen almadan kendi başına üretebilir hale geldiğini belirtti. ASELSAN, ayrıca dünya çapında 90 ülkeye ihracat yaparak, hem Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hem de dost ve müttefik ülkelere teknolojik destek sağlıyor.
Ambargolar, Yerlileşme Motivasyonu Sağladı
Akyol, son yıllarda Türkiye’ye uygulanan ambargoların, ASELSAN için bir motivasyon kaynağı oluşturduğunu söyledi. Bu ambargolar sayesinde ASELSAN, savunma sanayindeki tüm sistemlerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdi. Akyol, radar sistemlerinin alt bileşenlerinden transistörlere kadar her şeyin yerli üretimle sağlandığını, bunun da Türkiye’nin savunma sanayisinde daha güçlü bir konuma gelmesini sağladığını ifade etti.
ASELSAN, önümüzdeki yıllarda yüksek seri üretimlerle Çelik Kubbe gibi projeleri Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı planlıyor. Hem yerli üretim kapasitesini artırarak, hem de dünya çapında Türk savunma sanayisinin gücünü pekiştirmeyi hedefliyor.