9 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararın, Uludağ Alanı Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildiğini belirten Sarıbal, iptal kararının hukuki belirsizlik, yasama yetkisinin devri ve özerklik ihlali gibi nedenlere dayandığını ifade etti. Ancak Sarıbal, bu kararın yeterli olmadığını, özellikle "İmar Planı Yapma" yetkisinin iptal edilmediğini vurguladı.
Sarıbal, şu açıklamada bulundu: "AKP'li milletvekillerinin imzaladığı kanunla Uludağ'ın 1961'den bu yana milli park statüsünden çıkarılarak talan edilmek istendiğini defalarca söyledik. Uludağ, Bursa'nın su deposu ve temel su kaynağıdır. Yaklaşık 21 bin dönüm alanda kurulması öngörülen Uludağ Alan Başkanlığı, özerk yetkilerle donatılmış bir yapıdı. Bursa'daki çevre örgütleri ve Bursa Barosu Çevre Komisyonu'nun öncülüğünü yaptığı eylemlerle Uludağ'ın bir dünya mirası olduğunu savunduk. Anayasa Mahkemesi, Uludağ'da işletmecilik faaliyetleri için yürütme organına sınırları ve kapsamı belirsiz yetkiler verilmesini Anayasa'ya aykırı buldu. Ancak İmar Planı Yapma yetkisi iptal edilmedi ve bu karar eksiktir."
Bakanlık ve Komisyonun Yetkisi İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi, Uludağ Alanı Hakkında Kanun'un 3. maddesinin 11. fıkrasındaki "yaptırma, izin verme" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtirken, Sarıbal gerekçeleri şu şekilde sıraladı: "Turizm ve işletmecilik faaliyetleri için sınırları belirlenmeyen yetkiler verilmesi, teşebbüs özgürlüğünün kanunla sınırlandırılması ilkesine aykırıdır. Ayrıca, kanunun 5. maddesi de komisyona verilen yetkilerin belirsizliği nedeniyle Anayasa'ya aykırı bulunmuştur. Bakanlığın asli düzenleme yetkisi ise yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesine aykırı görülmüştür. Kanunun 7. maddesinde belediyelere ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına gelir tahsisi yapılmasını öngören madde, yerel yönetimlerin mali özerkliğini ihlal ettiği için iptal edilmiştir."
Ziraat Mühendisi İstihdamı Bir Gereklilik
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 10 Ocak 1846'da ilk Ziraat Mektebi'nin açılışıyla başlayan Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 179. yılını da kutladı. Tarımda yaşanan sorunların çözümünün doğru tarım politikalarının belirlenmesi ve liyakatli kadroların istihdam edilmesiyle mümkün olduğunu ifade eden Sarıbal, "Her yıl yaklaşık 5000 ziraat mühendisi mezun oluyor, ancak Tarım Bakanlığı mezunların sadeċe yüzde 7'sine iş imkânı sunabiliyor. Özel sektör bu ihtiyacı karşılamaktan uzak ve gençlerimizin emeğini karşılayacak koşulları sağlayamıyor," dedi.
Basın İlan Kurumu'nun Politikaları Eleştirildi
Sarıbal, çalışan gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarına değinerek, "Gazetecilik mesleği ağır baskı ve sansür altında. Bağımsız habercilik neredeyse imkânsız hale getirilmiş durumda. Basın İlan Kurumu'nun haksız uygulamalarına dikkat çeken Sarıbal, özellikle kuruluşun medyadan aldığı yüzde 15 komisyonun yüzde 3'e düşürülmesi gerektiğini belirtti ve "Yerel medyanın kapanma noktasına gelmesine neden olan bu komisyon politikalarını değiştirmek zorundayız," dedi.